Опустошителните горски пожари, които бушуваха в Австралия през 2019 г. и 2020 г., са оказали значително въздействие върху дупката в озоновия слой, сочи проучване, публикувано в Scientific Reports.

Изследването установява връзка между безпрецедентния дим, отделен от пожарите, и озоновата дупка над Антарктида.

Според авторите му от университетите на Ексетър и Манчестър, Великобритания, милиони тонове дим и газ са били "инжектирани" в горната тропосфера и долната стратосфера.

Натрупването на димни частици е причинило затопляне на долната стратосфера до нива, които не са наблюдавани от изригването на вулкана Пинатубо във Филипините през 1991 г.

В резултат на това затопляне огнените стихии разширяват озоновата дупка, която се появява над Антарктида всяка пролет и достигна рекордни нива през 2020 г.

Пожарите, които изпепелиха 5,8 милиона хектара в Източна Австралия от края на 2019 г. до началото на 2020 г., бяха толкова интензивни, че доведоха до появата на десетки пирокумулонимбуси - облаци, създадени от димни кълба.

Облаците пирокумулонимбус, които американската космическа агенция НАСА нарича "огнедишащи облачни дракони", са толкова мощни, че могат да повлияят на местното време, предизвиквайки огнени торнада и гръмотевични бури, допълва БТА. Дупката в озоновия слой е резултат от антропогенно замърсяване (причинено от човека), и по-специално от хлорофлуоровъглеводороди (CFC, фреони), отделяни по-рано от много хладилници. 

През последните няколко десетилетия обаче глобалното сътрудничество даде шанс на озоновия слой да се възстанови.

Монреалският протокол (Канада), подписан през 1987 г. и ратифициран от 195 държави, намали значително количеството на CFC в атмосферата и според оценки на ООН озоновият слой може са се възстанови напълно до 2060 г.

Изследователите обаче предупреждават, че засилването на климатичните промени ще увеличи честотата и интензивността на горските пожари. В резултат на това подобни събития, при които облаците пирокумулонимбус изхвърлят дим в стратосферата, ще станат по-вероятни.

"Огромните усилия, които положихме, за да опазим озоновата дупка, могат да бъдат осуетени от глобалното затопляне", казва професор Джеймс Хейууд от изследователския екип. 

Изследването е публикувано в Scientific Reports.