Не случайно Долината на деветте села се нарича „страна на чудесата“. Тя се намира в планините Миншан, провинция Съчуан, Китай. Кръстена е на деветте тибетски села, намиращи се на територията ѝ.

Долината е доста отдалечено място, обитавано от малобройна общност, отличаващо се с необичайно очарователни пейзажи. Обградена от планини с белоснежни шапки, долината е приютила гъсти, древни гори и e обсипана с множество езера (108 на брой) с различна големина.

От дъното на бистрите сини езера  малки камъчета и водорасли сияят на слънцето, създавайки истинска дъга от цветове. Между езерата от различни нива са се спускат водопади , чиито грохот се разнася из приказната долина.

Gallery

Долината си има своите легенди. Преди много, много години красива богиня получила огледало от нейния любим.

Тя толкова била развълнувала от подаръка, че го изпуснала, огледалото се счупило и се разбило на 108 малки парченца. Вековете минавали и  малките стъкълца се превърнали в прекрасните езера на долината. И още една легенда -имало някога небесна принцеса, която в двореца си имала езеро, чиито води били в пет цвята. Тук в долината на деветте села, наистина можете да видите тази легенда да оживява пред очите ви -водата блести в калейдоскоп от небесно синьо, светлозелено, жълто, сребристо , розово и тюркоазено.

Снимка: CB / Shutterstock

Gallery

Снимка: Manamana / Shutterstock

Gallery

Снимка: chuyuss / Shutterstock

Gallery

Още по-внушително е Езерото на петте цветя.

Заобиколено от планинските хребети, то прилича на огромна кратуна, от която се вливат многоцветни води в подножието на планината. Интересно е наличието на дълга 10-метрова светлосиня ивица, която прилича на крак на елен.  Легендата разказва, че тук живее духът на петнистия елен, който се подхлъзнал и паднал от скалите във водата.

Снимка: shin / Shutterstock