Нашият свят е пълен със забележителни места. Трудно е да повярваме, че повечето от тях съществуват. Някои от тях са сътворени от човека, други – от природата. Всички те обаче успяват да надскочат и най-големите ни очаквания, карат ни да мечтаем за пътешествия, вълнуват въображението ни. От най-сухото място на планетата до оцветеното в розово езеро – те са доказателство за красотата (и необяснимата странност) на нашата Земя.

В следващите редове ще ви представим 9 подобни местности, които се възприемат за едни от най-невероятните на света.

Gallery
Пустинята Атакама

Къде: Перу и Чили.

Какво: Това е пустиня, разпростираща се на площ от 181 300 km². Намира се в Северно Чили между Андите и Тихия океан. Пустинята е на 15 милиона години и е 50 пъти по-суха от Долината на смъртта. Възприема се за една от най-безводните, една от най-сухите на земното кълбо. Тук вали средно по 1 милиметър дъжд на година.

Забележителен факт: Оказва се, че почвените проби от Марс са забележително сходни с тези, взети от пустинята Атакама. В резултат на това NASA често използва това място, за да тества марсоходи и различни инструменти, преди да ги изпрати на мисия към Марс.

Снимка: Adwo / Shutterstock

Gallery
Салар де Уюни

Къде: Боливия.

Какво: Разположено на впечатляващата площ от 10 585 км2, безотточното езеро Салар де Уюни в Боливия е най-големият резервоар на сол в света. Изчислено е, че то съдържа около 11 млрд. тона сол. Реално обаче от местността се добива най-много литий. 60 процента от световните резерви от литий на планетата се съдържат в това езеро.

Забележителен факт: Всяка зима то се изпълва с дъждовна вода, но все пак остава достатъчно плитко. Това довежда до образуването на забележителен отразителен ефект, благодарение на който посетителите изглеждат така, сякаш буквално ходят по повърхността на водата.

Снимка: iFerol / Shutterstock

Gallery
Тунелът на любовта

Къде: Клеван, Украйна 

Какво: Тунелът на любовта представлява около 2,9-километрова жп линия край град Клевен, Украйна. Той сякаш е излязъл буквално от някоя приказка. Мястото е популярна дестинация за влюбените, тъй като поверията гласят, че ако преминат хванати ръка за ръка през тунела, най-скъпите им желания се сбъдват. 

Забележителен факт: Тунелът е създаден от влак, който е преминавал през него по три пъти на ден, за да доставя дърва до местна фабрика. През годините превозното средство е моделирало растителността така, че да образуват невероятен зелен коридор.

Снимка: SERGII KURLIA / Shutterstock

Gallery
Каньонът на антилопите

Къде: Аризона, САЩ.

Какво: Този каньон е известен със своите гладки и вълнообразни стени. Невероятните форми на този природен феномен са образувани при ерозията на местния пясъчник, особено при внезапни преминавания на потоци от насъбрала се дъждовна вода. С течение на времето се образували проходи в дълбочина, а стените се издигат покрай тях като вълни. Каньонът има две части – Горен каньон на антилопите и Долен каньон на антилопите.  И двата са много красиви и съвсем различни един от друг.

Забележителен факт: преди да бъде открит, каньонът е бил дом на множество антилопи (оттам и неговото име). Местните хора от народа навахо са наричали Горния каньон ‘Tsé bighánílíní’ – „мястото, където водата тече през скалите“. Долният пък се е казвал  ‘Hasdestwazí’ – „спираловидни каменни арки.“

Снимка: ESB Professional / Shutterstock

Gallery
Ледените пещери Менденхол

Къде: Джуно, Аляска.

Какво: Ледените пещери се намират в ледника Меденхол. Той е дълъг около 19 км. До самите пещери може да се стигне само с каяк. Впоследствие пък следва изкачване по стените на ледника. Онези от вас, които искат да видят пещерите, трябва да побързат. Заради постоянното разтапяне на ледника, те вече са се смалили около 1/3 от оригиналния си размер.

Забележителен факт: Пещерите са невероятно красиви благодарение най-вече на синия си цвят, който се образува от минералите и отразената светлина на слънцето.

Снимка: Sean Lema / Shutterstock

Gallery
Розовата лагуна Хът

Къде: Западна Австралия.

Какво: солно езеро, дълго приблизително 14 км и широко – 2,3 км.

Забележителен факт: тази лагуна става розова благодарение на водораслите в нея. Когато разцъфнат, те отделят ярък пигмент в своя бета-каротин (който се използва в най-различни витамини).

Снимка: Janelle Lugge / Shutterstock

Gallery
Рорайма

Къде: Бразилия, Гвиана и Венецуела.

Какво: Рорайма е най-високата планина във веригата Пакарайма в Южна Америка. Това е и едно от най-необикновените естествени геологически образувания. На върха откриваме площ от 31 квадратни километра, допълнена от скали, високи до 400 метра.

Забележителен факт: Това е една от най-старите формации на Земята - на възраст около 2 милиарда години. Тя е от онези невероятни кътчета на планетата, които спират дъха и се запечатват завинаги в съзнанието. 

Снимка: Andrzej Rostek / Shutterstock

Gallery
Езикът на трола

Къде: Ода, Норвегия.

Какво: Това е скално образувание в долината Скегедал, в близост до град Ода в Норвегия. Представлява хоризонтален скален блок, издаден на 700 метра над езерото Рингедалсватнет . По форма наподобява език, от където е получил името си.

Забележителен факт: Скалата е била оформена по време на последната ледникова епоха, приблизително преди около 10,000 години, когато глациалната вода е замразила огромно парче от планината и тогава го е отчупила. 

Снимка: Alex Emanuel Koch / Shutterstock

Gallery
Вратата към Ада

Къде: Туркменистан.

КаквоКратер, от който излиза непрестанно природен газ. Земята се отваря в огромна, вечно горяща дупка насред пустинята Каракум. Гледката е особено впечатляваща нощно време, когато червеният кратер  се откроява на фона на пълната тъмнина наоколо с безбройните огнени езици, които се извиват в  безумен танц.

Забележителен факт: Този природен газ гори вече десетилетия, подпален от хората преди около 45 години! Диаметърт му е между 60 и 100 метра, а дълбочината поне 50. 

Снимка: Lockenes / Shutterstock