8 от най-изолираните градове на света

11 февруари 2018 г., 11:14
11300

Уитиър, Аляска. Само един път води до този град, и той преминава през 4-километров тунел с едно платно, който е затворен през нощта. Населението нараства през летните месеци, но през зимата в града остават около 200 жители. Голяма част от жителите живея заедно в 14-етажна сграда, наречена Begich Towers, където се помещава пощата, църквата и супермаркета. Снимка: Ruth Peterkin / Shutterstock

Когато жителите на тези отдалечени места казват, че живеят на край света, те не преувеличават. Независимо дали са разположени на 2400 км от най-близкия бряг или 5181 метра над морското равнище, представяме ви осем малки населени места, които едва ли ще посетите в скоро време.

Вила лас естрейас, Антарктика

Едно от двете селища на целия континент, острова на Villa Las Estrellas има всички характеристики на типичен малък град. Селото има 100 жителя (още по-малко през зимата) и разполага с фитнес зала, църква, поща и магазин за сувенири. Селцето се гордее с факта, че има достъп до интернет, но той може да бъде ползван само на трите компютъра в местното училището.

Ла Ринконада, Перу

Издигайки се на близо 1500 метра над морското равнище, градчето Ринконада в перуанските Анди е най-високото населено място на земята. Въпреки липсата на течаща вода и главозамайващата височина, населението на градчето е около 50 000. Но основната причина не е гледката, а златните мини, разположени под масивен глетчер, в подножието на който се намира града.

Лонгйеарбиен, Норвегия


Снимка: Aleksandr Lutcenko / Shutterstock

Скандинавският град е толкова на север, че е по-близо до Северния полюс, отколкото до Осло, столицата на Норвегия. Това местоположение гарантира мразовити температури през цялата година и дълги и тъмни зимни вечери. Къщите са построени на кокили, които да предпазят ледената основа от топене.

Въпреки тези тежки условия, привлича хора от целия свят. От по-малко от 3000 жители на града, близо една трета са чужденци. Голямата притегателна силна на градчето е вероятно шокиращо ниската престъпност, което е обяснимо,предвид, че е незаконно да живееш там без работа или постоянен адрес. (Също е незаконно да умреш там, защото е прекалено студено, за да се разложи тялото). И докато престъпността е ниска, притежанието на оръжие е разпространена практика, но преди всичко за защита от полярни мечки. Животните представляват такъв проблем, че полицията е наредила на всеки, пребиваващ извън границите на града, да носи оръжие и да знае как да го използва.

Палмърстън, острови Кук

Далечният остров Палмерстън е открит от англичанина Уилям Марстърс преди 150 години. Днес, всички 62 жители с изключение на 3, са преки потомци на Марстърс и трите му полинезийски съпруги (които били братовчедки). Освен че можете да стигнете до Палмерстън с яхта или кораб, туристите могат да бъдат превозени и с товарен кораб, който доставя стоки до острова два пъти годишно.

Супай, Аризона

Супай е достъпен само с хеликоптер или след като извървите 13 км по пътечка, която се свързва с най-близкия път. Въпреки отдалеченото местоположение, градът все още успява да привлича туристи всяка година поради близостта му до водопада Хавасу. Супай остава едно от малкото места в САЩ, където пощата все още е доставяна с муле.

Кубър педи, Австралия

Преди сто години, един тийнейджър направил революция в минната индустрия на Австралия, когато открил опал в скалите сред пустошта. Неприветливия  пустинен терен не бил идеалното място за миньорски град, затова домовете на Кубър Педи били построени под земята. Днес населението от по-малко от 2000 души се радва на достъп до подземен бар, подземна художествена галерия и три подземни църкви.

Единбург на седемте морета, Тристан да Куня

Разположено на 2000 км от най-близкото населено място, това селце на остров Тристан да Куня е считано за едно от най-изолираните места на земята. Селището е кръстено на херцога на Единбург, който посещава острова през 1867 г. Най-бързият начин да стигнете до него е като тръгнете от Южна Африка на изток и пътувате 6 дни с лодка. Освен разнообразна флора и фауна, островът може да се похвали и с активен вулкан. През 1961 г. населението е трябвало да бъде евакуирано в Англия, когато вулканът избухва, но за щастие щетите са минимални и повечето жители се завръщат няколко години по-късно.

Ключови думи:
Коментари