Когато жителите на тези отдалечени места казват, че живеят на край света, те не преувеличават. Независимо дали са разположени на 2400 км от най-близкия бряг или 5181 метра над морското равнище, представяме ви осем малки населени места, които едва ли ще посетите в скоро време.

Вила лас естрейас, Антарктика

Едно от двете селища на целия континент, острова на Villa Las Estrellas има всички характеристики на типичен малък град. Селото има 100 жителя (още по-малко през зимата) и разполага с фитнес зала, църква, поща и магазин за сувенири. Селцето се гордее с факта, че има достъп до интернет, но той може да бъде ползван само на трите компютъра в местното училището.

Ла Ринконада, Перу

Издигайки се на близо 1500 метра над морското равнище, градчето Ринконада в перуанските Анди е най-високото населено място на земята. Въпреки липсата на течаща вода и главозамайващата височина, населението на градчето е около 50 000. Но основната причина не е гледката, а златните мини, разположени под масивен глетчер, в подножието на който се намира града.

Лонгйеарбиен, Норвегия


Снимка: Aleksandr Lutcenko / Shutterstock

Скандинавският град е толкова на север, че е по-близо до Северния полюс, отколкото до Осло, столицата на Норвегия. Това местоположение гарантира мразовити температури през цялата година и дълги и тъмни зимни вечери. Къщите са построени на кокили, които да предпазят ледената основа от топене.

Въпреки тези тежки условия, привлича хора от целия свят. От по-малко от 3000 жители на града, близо една трета са чужденци. Голямата притегателна силна на градчето е вероятно шокиращо ниската престъпност, което е обяснимо,предвид, че е незаконно да живееш там без работа или постоянен адрес. (Също е незаконно да умреш там, защото е прекалено студено, за да се разложи тялото). И докато престъпността е ниска, притежанието на оръжие е разпространена практика, но преди всичко за защита от полярни мечки. Животните представляват такъв проблем, че полицията е наредила на всеки, пребиваващ извън границите на града, да носи оръжие и да знае как да го използва.