Когато жителите на тези отдалечени места казват, че живеят на край света, те не преувеличават. Независимо дали са разположени на 2400 км от най-близкия бряг или 5181 метра над морското равнище, представяме ви осем малки населени места, които едва ли ще посетите в скоро време.

Вила лас естрейас, Антарктика

Източник: Chikomario, собствена творба, Wikimedia Commons

Едно от двете селища на целия континент, острова на Villa Las Estrellas има всички характеристики на типичен малък град. Селото има 100 жителя (още по-малко през зимата) и разполага с фитнес зала, църква, поща и магазин за сувенири. Селцето се гордее с факта, че има достъп до интернет, но той може да бъде ползван само на трите компютъра в местното училището.

Ла Ринконада, Перу

Издигайки се на близо 1500 метра над морското равнище, градчето Ринконада в перуанските Анди е най-високото населено място на земята. Въпреки липсата на течаща вода и главозамайващата височина, населението на градчето е около 50 000. Но основната причина не е гледката, а златните мини, разположени под масивен глетчер, в подножието на който се намира града.

Лонгйеарбиен, Норвегия


Снимка: Aleksandr Lutcenko / Shutterstock

Скандинавският град е толкова на север, че е по-близо до Северния полюс, отколкото до Осло, столицата на Норвегия. Това местоположение гарантира мразовити температури през цялата година и дълги и тъмни зимни вечери. Къщите са построени на кокили, които да предпазят ледената основа от топене.

Въпреки тези тежки условия, привлича хора от целия свят. От по-малко от 3000 жители на града, близо една трета са чужденци. Голямата притегателна силна на градчето е вероятно шокиращо ниската престъпност, което е обяснимо,предвид, че е незаконно да живееш там без работа или постоянен адрес. (Също е незаконно да умреш там, защото е прекалено студено, за да се разложи тялото). И докато престъпността е ниска, притежанието на оръжие е разпространена практика, но преди всичко за защита от полярни мечки. Животните представляват такъв проблем, че полицията е наредила на всеки, пребиваващ извън границите на града, да носи оръжие и да знае как да го използва.

Палмърстън, острови Кук

Снимка: Danita Delimont / Shutterstock

Далечният остров Палмерстън е открит от англичанина Уилям Марстърс преди 150 години. Днес, всички 62 жители с изключение на 3, са преки потомци на Марстърс и трите му полинезийски съпруги (които били братовчедки). Освен че можете да стигнете до Палмерстън с яхта или кораб, туристите могат да бъдат превозени и с товарен кораб, който доставя стоки до острова два пъти годишно.

Супай, Аризона

Снимка: joojoob27 / Shutterstock

Супай е достъпен само с хеликоптер или след като извървите 13 км по пътечка, която се свързва с най-близкия път. Въпреки отдалеченото местоположение, градът все още успява да привлича туристи всяка година поради близостта му до водопада Хавасу. Супай остава едно от малкото места в САЩ, където пощата все още е доставяна с муле.

Кубър педи, Австралия

Снимка: PhotoItaliaStudio / Shutterstock

Преди сто години, един тийнейджър направил революция в минната индустрия на Австралия, когато открил опал в скалите сред пустошта. Неприветливия  пустинен терен не бил идеалното място за миньорски град, затова домовете на Кубър Педи били построени под земята. Днес населението от по-малко от 2000 души се радва на достъп до подземен бар, подземна художествена галерия и три подземни църкви.

Единбург на седемте морета, Тристан да Куня

Снимка: maloff / Shutterstock

Разположено на 2000 км от най-близкото населено място, това селце на остров Тристан да Куня е считано за едно от най-изолираните места на земята. Селището е кръстено на херцога на Единбург, който посещава острова през 1867 г. Най-бързият начин да стигнете до него е като тръгнете от Южна Африка на изток и пътувате 6 дни с лодка. Освен разнообразна флора и фауна, островът може да се похвали и с активен вулкан. През 1961 г. населението е трябвало да бъде евакуирано в Англия, когато вулканът избухва, но за щастие щетите са минимални и повечето жители се завръщат няколко години по-късно.