8 факта за Естония

07 ноември 2018 г., 18:33
474

Снимка: Shutterstock

Естония е малка държава, която е разположена на Балтийско море. Нейното население е скромно – едва 1,3 млн. души. Освен това граничи с Латвия, Русия, Финландия и Швеция. Член е на Европейския съюз и НАТО от 2004 г.

Въпреки малката си големина и скромното население, страната се слави като една от най-иновативните в целия свят. И тези 8 факта го доказват.

1. Програмирането 

Преди 6 години Естония стартира пилотен проект, чиято цел е да научи децата да програмират. Първоначално в него се включват 20 училища с ученици от всички възрасти. Днес математиката и програмирането заемат все по-голямо място в учебната програма. 

2. Електронни лични карти 

Естония въведе електронни лични карти още през 2002 г. На външен вид са като обикновените, но предлагат легитимизация в реалното и виртуалното пространство. Информацията за всеки жител се съхранява на чип, а всеки електронен документ върви ръка за ръка и с електронен подпис. Всеки естонец може да качва различни документи на своята карта, която служи и като паспорт при пътуване в ЕС. 

3. Електронни избори 

Изборите в Естония се провеждат онлайн от 2005 г. насам. Ако искате да гласувате, е нужно да разполагате единствено с компютър и е-лична карта. През 2007 г. парламентарните избори бяха проведени с възможността за електронно гласуване, с което страната стана и първата в света, постигнала това. По време на изборите за Европейския парламент общо 31% от естонците гласуваха през системата за електронно гласуване. 

4. Безплатен транспорт 

През 2013 г. Талин се превърна в първият град в света с безплатен обществен транспорт за всички. Решението бе взето с оглед намаляването на използваемостта на колите, за сметка на автобуси и тролейбусите. Година след официалното обявяване на безплатния транспорт, управляващите обявиха, че се отчита значителен спад на трафика по улиците на естонската столица. 

Прочетете целия материал на страниците на Мениджър Нюз.

Ключови думи:
Коментари