Кой би допуснал, че бирата и бретцелите съдържат животински продукти? Най-вероятно никой, понеже тези и още много други храни минават за веган. Невинаги обаче това е вярно, защото при производството им понякога се използват оцветители и други добавки от животински източници. Някои от тях дори не подлежат на задължително обозначение.

1. Авокадо

Мнозина го смятат за основен хранителен продукт. Някои ресторанти са го усвоили до такава степен, че на практика приготвят от него всичко – от салати и основни ястия до десерти и напитки. Авокадото съдържа много полезни мазнини, има зелена обвивка и невинаги е веган. Правилно чухте, защото често се жертват безброй пчелни кошери, за да послужат за опрашване на традиционните плантации с авокадо. На цариците дори им се подрязват крилата, за да не могат да отлитат, а другите пчели биват манипулирани.

2. Банани

Криви или не, при всички случаи те са жълти и сладки. Но кой би помислил, че бананите невинаги са веган? Виновен за това е така нареченият хитозан – пестицид, с който бананите често се третират. Този пестицид  се извлича от твърдата външна черупка на морски ракообразни като скариди, раци и други. Който иска за вбъдеще да е абсолютно сигурен, трябва да си купува био банани – те не съдържат вредни пестициди и винаги са веган.

3. Алкохол

И така, веган ли е алкохолът, или все пак не е? В производството на вино и бира по правило намират приложение животински продукти като желатин, белтък, сушени плавателни мехури на риби, а също и казеин, така нареченият млечен протеин. Желатинът се използва най-вече за избистряне на бирата и виното.

4. Смокини

Дали на сладко, сушени или пресни, нарязани в мюслито, смокините винаги са вкусни. Но крайните вегани трябва да внимават, защото на кого би му хрумнало, че при опрашване на смокиновия цвят осата остава залепена вътре и умира? Наистина, тя се разгражда в смокинята, която се оформя по-късно, но остатъци от нея се запазват в плода и се изяждат заедно с него.

Припомнете си още за пчелата в смокинята тук

5. Бретцели/Гевреци

Тези тестени изделия се приготвят с мая. За да стане тестото по-гладко, към брашното се добавя аминокиселината  L-цистеин, която, между другото, се добива от свинска четина, както и от птичи пера. Тази добавка помага също печивото да се запази по-дълго меко и въздушно – качества, които не само веганите ценят в хляба и другите тестени изделия.

6. Зърнено-житни закуски

Мюслитата и зърнените закуски често се обогатяват с витамин D2 и витамин D3. И докато първият може да се получи от растения, то D3 по принцип се произвежда от животински източници. Често към зърнените закуски се добавя и желатин за подобряване на консистенцията. Желатин съдържат и зърнено-житните миксове с  маршмелоу.

Цветелина Велчева