За да си набавим нужната дози витамин D не е нужно цял ден да се пържим на плажа. За децата това е направи опасно. 15 минути са напълно достатъчни за тях и то не всеки ден, а 2 пъти седмично. Такива са препоръките на специалисти от Световната здравна организация.

Престой от 5 до 15 минути под лъчите е напълно достатъчен, за да може организмът на детето да синтезира нужното количество витамин D. Може под лъчите да са изложени само ръцете и лицето – не е нужно цялото тяло да се показва, за да има лечебен ефект.

Ако ще прекарате с детето на улицата повече от 15 минути, особено в слънчев ден, трябва задължително да го намажете със слънцезащитен крем.

Правило 1. Разходката или играта на плажа да е  преди 11 и след 16 часа

УВ-лъчите са най-мощни между 11:00 и 16:00 часа (по някои данни дори от 10:00). И в тези часове не е разумно детето да е на плаж, нито дори да ходи по улиците.
Има прост начин да определите опасността от слънцето. Ако, когато излезете на улицата вашата сянка е по-къса от ръста ви, значи слънцето не е приятел на детето ви, а враг.
На плажа детето ще получи още по-висока доза лъчи, защото пясъкът и водата ги отразяват. В града този ефект идва от асфалта и тревата, а през зимата – от снега.

Правило 2. Кожата трябва да бъде защитена не само на плажа, но и горещите дни

По правило на нас ни се струва, че загаряме само тогава, когато е горещо. Това е илюзия.
Ултравиолетовите лъчи въздействат на кожата ни всеки ден, във всеки сезон, а негативният ефект се натрупва.
Рискът от слънчево изгаряне се повишава през пролетта, докато е още хладно, но слънцето блести по-ярко, а ултравиолетовото излъчване е по-силно.

Правило 3. Нека дрехите покриват краката и ръцете

В горещите слънчеви дни много родители разсъбличат децата. За да ги предпазят от лъчите обаче, те трябва да са с дълги ръкави и панталони.
Плътни и естествени материи в тъмни цветове са по-подходящи.
Мократа тениска пропуска повече ултравиолетови лъчи, в сравнение със сухата.
На главата детето трябва да има шапка с козирка и периферия, която е поне 5-7 сантиметра. Тя пази не само главата и лицето, а също така ушите и врата.
Бейсболната шапка не е подходяща, защото не скрива дори врата.
Сламената не е добър избор по същата причина и не осигурява добра защита от лъчите.
Очите също се нуждаят от защита. Важен е изборът на очила.

Правило 4. За детската кожа всяко УВ-лъчение е опасно, не само слънчевото

Една твърде разпространена грешка е, че родителите смятат за безопасни УВ-лампите и солариумите.
Но те също така генерират ултравиолетови лъчи. Особено е опасно е добиването на „изкуствен загар“ в солариума до 30-годишна възраст.
Много държави като например Австралия, Франция, Канада, САЩ , Германия, Австрия забраняват на тийнейджърите да посещават солариум.
А, ако родителите решат да правят кварцови бани на детето, е разумно да се съветват с лекар.

Продължава на страницата на Новите родители