Понякога светът около нас е толкова невероятен, че е трудно да повярваме, че е истински. 

Трябва да признаем - Вселената владее доста трикове.

Ето защо решихме да подберем няколко страхотни примера в тази насока. Те доказват, че си струва да излезете навън и да попиете света със своите очи.

Gallery
Южно сияние или Aurora Australis

Количеството кислород и азот променят светлините от жълто-зелени на червено-лилави. На практика цялото небе се изпълва със своеобразна дъга, както става ясно и от тази снимка над залива Клауди, Тасмания.

Източник: Shutterstock

Gallery
Дъга през нощта

Това е едно необикновено природно явление – деликатно чудо, плод на играта между вода и светлина. При точно определени метеорологични и астрономически условия в Йосемити се раждат дъги през нощта. Те приличат на красивите разноцветни дъги, които всички сме виждали през деня след дъжд, при слънце. Само че са по-бледи, случват се на тъмно и се виждат най-добре с фотографска техника от ъгъла на конкретно място. Много са красиви!

Guliver / iStock

Gallery
Зеленият лъч

Зеленият лъч е рядък оптичен феномен, който може да се наблюдава в момента на залеза или изгрева на слънцето. Той представлява зелено локализирано сияние, което се появява за кратък период от временепосредствено над слънцето или пък лъч зелена светлина, която проблясва за секунда.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Огнен опал

Който сякаш е скрил цяла галактика в себе си.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Плажове, на които можете да плувате сред звездите

Ако някой ден имате удоволствието да се разходите из някой от плажовете на Малдивите (или някое друго подобно място), ще станете свидетели на фантастично зрелище -  вълна, осеяна с хиляди звезди, мие бреговете на плажа. Този феномен е известен на науката отдавна, но едва наскоро звездните вълни получиха обяснение. Причината за тях се оказа фитопланктон: някои от тези миниатюрни организми имат способността да излъчват светлина (биолуминисценция), създавайки невероятния феномен.

Guliver / iStock

Gallery
Вулканична светкавица

Вулканичната светкавица. Сливането на пепел и искри в едно звучи прекалено митологично, за да е истина, но този феномен е съвсем истински.

Малко са природните явления, които могат да се съревновават с разразила се буря и мощно вулканично изригване. Но когато двете стихии се сблъскат, резултатите са наистина впечатляващи.

Снимката по-горе показва как изглежда на практика вулканичната светкавица. Само при много големи изригвания могат да се получат такива сериозни мълнии.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Гъба, приличаща на яйце на пришълец

Clathrus archeri или „пръстите на дявола“ е необичайна гъба, която се среща предимно в Нова Зеландия, Тасмания и Австралия.

Снимка: Shutterstock

Gallery

Изглежда като живо същество и докато всички гъби си проправят път през почвата, тази се развива в торбичка, подобна на яйце.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Светлинен стълб

Светлинният стълб или слънчев стълб е вертикален стълб или колона от светлина, образуваща се обикновено по време на изгрев или залез. Изглежда, че се образува под слънцето, особено ако наблюдателят вижда феномена от високо или далече. 

Причината за явлението са шестоъгълни ледени кристали, които могът да бъдат разполени вертиално или хоризонтално. Обикновено хоризонталните са на около 6° над хоризонта, докато вертиканите са обикновено на около 20. Кристалите се ориентарат в близка до хоризонтална линия, като падат или плават през въздуха. Ширината и видимостта на светлинния стълб показват разположението на кристалите.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Вимеобразните облаци

Все още не е ясно как точно се образуват. Те обаче са предвестници на силни гръмотевични бури.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Огнено торнадо

Уникален и рядък природен феномен. Обикновено се появяват заради горски пожари. Достигат до 10 - 15 м мисочина и няколко метра широки, но има случаи. Регистрирани са обаче и торнада, восики над 1 км. Продължителността им трае сямо нямокло минути. Могат да повалят до 15-метрови дървета. 

Guliver / Getty Images

Gallery
Фата моргана

Фата моргана (на италиански: Fata morgana - Фея Моргана, живееща по преданието на морското дъно и примамваща пътешествениците с призрачни видения) е рядко срещано сложно оптично явление от няколко форми на миражи, при които отдалечени обекти се виждат многократно и с разнообразни изкривявания. Названието се свързва с Моргана (на италиански: Morgan le Fay) - зла фея, полусестра на крал Артур.

Фата морганата се среща най-често на полярните шапки, особено над големи късове лед с еднаква температура, но може да се наблюдава почти навсякъде. На полюсите се появява в студени дни, а в пустините, над океани и езера - през горещи дни. При този вид мираж картини, които по принцип остават извън хоризонта, се появяват по изкривен начин в небето.

Фата моргана е причинена от рязка промяна в температурата на въздуха, когато въздухът над хоризонта е по-топъл от този отдолу. Това е познато като температурна инверсия, защото слоевете въздух в атмосферата са разположени обратно на нормалното. Светлината, движеща се от хоризонта, се отразява към земята заради топлия въздух отгоре. При тези условия се появява мираж. Резултатът е изображение, което по принцип е изкривено — уголемено в едни части и умалено в други. При нова промяна в температурата се получават различни ъгли на отражение, което кара изображението да се изкривява и променя.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Слънчево затъмнение

Слънчево затъмнение e астрономично явление, при което Слънцето става изцяло или частично невидимо за земния наблюдател, скрито от диска на Луната. То се наблюдава, когато Луната е между Слънцето и Земята и трите небесни тела се намират на една линия.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Огнена дъга

Този природен феномен няма нищо общо нито с огъня, нито с дъгата. Нарича се така заради брилянтните пастелени цветове и пламъкоподобния си вид. Всъщност, това е ледено хало, образувано от ледени кристали в перестите облаци. То е толкова голямо, че арката изглежда така, сякаш е успоредна на хоризонта.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Светещото дърво

Магия? Не, това е дърво, ударено от светкавица.В резултат на това то може да гори бавно, с дни. А накрая - буквално да избухне отвътре навън.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Воден смерч

Сред различните видове торнада са наземните, многовъзловите и водните. Водните смерчове се характеризират със спираловиден фуниевиден стълб, свързващ голям купест или купесто-дъждовен облак с водна повърхност. Такива спираловидни стълбове често се образуват в областите, близки до екватора и са по-редки в умерените ширини.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Колонообразен базалт

Когато гъстата и гореща лава започва да се охлажда бързо, се образуват контракции, които довеждат до формирането на колони. Размерът им зависи от скоростта на охлаждане. Понякога колоните са шестоъгълни. Често обаче се образуват и многоъгълни.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Светещи гъби

Срещат се по някои разлагащи се дървета. Синьо-зеленото сияние се дължи на луцеферазата - оксидативен ензим, който излъчва светлина, когато си взаимодейства с луциферините (клас хетероциклични луминофори в някои организмите, които предизвикват биолуминесценцията).

Снимка: Shutterstock