Нашата планета не престава да ни изумява. Зад всеки ъгъл се крие нещо невероятно - нещо, което кара и най-големите скептици да повярват в чудеса.

Представяме ви 8 от тях.

Gallery
Гравитационният хълм Лех, Ладакх, Индия

Ако паркирате колата си в подножието на хълма и поставите скоростния лост в неутрална позиция, тя ще започне да се движи нагоре по него. Сякаш някаква невидима сила започва да придърпва возилото. Реално обаче това е зрителна илюзия. Колата всъщност се движи надолу.

Снимка: Rudra Narayan Mitra / Shutterstock

Gallery
Долмените

Тези мистериозни структури могат да бъдат открити по цял свят – както в Русия и Испания, така и в Ирландия, Португалия и дори България. Според археолозите това са гробници на древни жреци. 

Снимка: Ewais / Shutterstock

Gallery

Някои от местните вярват, че тези долмени карат часовниците и други джаджи да се държат странно.

Снимка: Vladimir Dmitrienko / Shutterstock

Gallery
Водопадът на вечния огън

Зад водопад в щата Ню Йорк се крие вечен пламък, чиято мистериозност надминава красотата му. Той е един от около стоте "естествени вечни огньове", захранван от природен газ, който изтича от земните недра, обяснява Арнт Шимелман от Университета на Индиана. Но дори и сред тази рядка група пламъкът е уникален. Повече по темата можете да прочетете тук.

Снимка: Christopher P / Shutterstock

Gallery
Замъкът Франгокастело, Гърция

Франгокастело е стара венецианска крепост на южния бряг на Крит. Малкото селище, построено около крепостта, носи същото име, както и широкият пясъчен плаж. Въпреки че е в регион Ханя, най-близкият голям град е Ретимно, на около 55 км. Хора Сфакион е на 15 км.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Крепостта е на самия плаж и външните стени и кули са добре запазени. Построена е първоначално през 1371 г. от венецианците, за защита от пирати. На 17 май 1828 г. там се състои свирепа битка, в която местният революционер и лидер Хаджимихалис Далианис и неговата армия от 600 войни са избити от турците след едноседмична обсада. При тази обсада крепостта е почти напълно разрушена, но по-късно възстановена от турския лидер, участвал в сражението. Оттогава тази битка стои в основата на легенда за местен феномен, наблюдаван от много хора само около тази дата. Феноменът се нарича "дросулити" и буквално означава "сенки на росата" или "мъже на росата", защото може да се види само за около 10 минути на зазоряване и само при определени атмосферни условия, когато времето е изключително влажно. Дросулитите са черни човешки сенки, яздещи или ходещи в редица, които тръгват от близък манастир и отиват в крепостта, а след това изчезват в морето. Според легендата, това са духовете на Далианис и загиналите войници. Има предположения, че феноменът е някакъв вид мираж но това още не е доказано, а сенките все още не са документирани.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Чешките катакомби

Легендите разказват за звуци от орган, идващ от чешките катакомби. През 1996 г. изследователи се опитват да ги документират. Подземният проход е 9-метров. Долу не откриваме нито едно помещение, което може да помести музикален инструмент с подобен мащаб. За да изключат теорията за масова халюцинация, свидетелите са били прегледани от психолози.

Главната сензация тук обаче е „Блестящият коридор“. В него няма и капчица фосфор. Въпреки това той излъчва слабо червеникаво-оранжево сияние.

Снимка: posztos / Shutterstock.com

Gallery
Каменната гора, Китай

Каменната гора се намира на територията на автономния окръг Lunan Yi , който e на 120 км. от Кунмин и е само на три часа път с кола от там. Общата му площ e 400 кв. км. и включва едновременно малка и голяма каменна гора, както и други не по-малко зрелищни природни пейзажи. Местните хора казват, че ако сте посетили Кунмин и не сте видели каменната гора, само сте си загубили времето.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Според геолозите Каменната гора е типично образувание на карстовата топография. Преди приблизително 270 милиона години по време на Палеозоя, районът е представлявал обширно море. С течение на времето  движенията на литосферата постепенно довели до отдръпването на водата и изплуването на повърхността на карстовия пейзаж. По-нататъшната ерозия оформила терена във вида, в който изглежда днес.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Каньо Кристалес реката с петте цвята, Колумбия

Каньо Кристалес, смятана за най-красивата река в света, се намира в северната част на Колумбия, близо до Ла Макарена. Широка е 20 м и е дълга 100 км. Наричана е още и "Реката на петте цвята". Тя се различава от всички други реки в света и е толкова красива, че е достатъчно да бъде посетена и видяна само веднъж, за да остави впечатление за цял живот.

Снимките на Каньо Кристалес наподобяват изображения, обработени с Photoshop, но всъщност са съвсем реални. Това се дължи на цветовете на дъгата, които реката отразява през различните сезони всяка година. Многоцветни мъхове и водорасли, живеещи на скалното речно дъно, са причината за този невероятен природен феномен. Оцветяването се получава между сухия и дъждовния период, когато мъховете и растенията на дъното цъфтят.

Водопадите от реката добавят още повече блясък и допринасят за вече съществуващия спектакъл на цветовете. Реката е природно наследство за народа на Ла Макарена и привлича много пътешественици и туристи от цял свят.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Кървавият водопад, Антарктида

Да се разходим до ледника Тейлър  в Сухите долини в източната част на Антарктида. Когато геологът Грифит Тейлър, на когото е кръстен ледникът, го изследва за първи път през 1911 г., пред очите му се разкрива една от най-странните гледки, на които са се натъквали пътешествениците. В края на искрящо бялата ледена грамада има замръзнал червен водопад, който постепенно се размеква на нивото на земята и

ръждивата маса се влива във водите на близкото езеро Бони. Заради странния си цвят водопадът много скоро е наречен с името, което най-много му подхожда  – Кървавият водопад. Когато вижда червения лед, Тейлър решава, че цветът му се дължи на наличието на водорасли. Истинската причина обаче е разкрита след много години и се оказва много по-интригуваща. Каква е тя? Вижте нашия специален материал по темата.

Снимка:  National Science Foundation/Peter Rejcek, Public Domain, Link