Вероятно си мислите, че знаем всичко за нашата планета. Все още обаче можете да се натъкнете на някои наистина впечатляващи кътчета – и природни, и създадени от човека. Дори и в най-популярните туристически дестинации.

Ето защо решихме да съставим списък с 18 готини места, за които вероятно не сте чували, но които със сигурност бихте искали да видите.

Gallery
Амфитеатърът в Пула, Хърватия

Амфитеатърът, известен като Арената на Пула, е изключително известна и значима културна ценност. Построен е през 1 век, при управлението на император Веспасиан, по същото време, когато е бил построен Колизеумът в Рим.

Снимка: OPIS Zagreb / Shutterstock

Gallery
Ханг Сон Дунг - най-голямата пещера в света

Ханг Сон Дунг e гигантска пещера откритa сред джунглите на Виетнам. Разположена в Анамитските планини, тя е скрита в скалистия национален парк „Фонг На-Ке Банг“ край границата с Лаос. В района около нея има още около 150 пещери, много от които все още непроучени. 

Снимка: XU GENG / Shutterstock

Gallery
Мегалитният комплекс Каланиш на остров Луис, Шотландия

Стоунхендж е може би най-популярното място от неолитната епоха. Мистериозните камъни Каланиш в Шотландия обаче са сред най-големите мегалитни паметници. Те представляват 13 изправени камъка (високи до 5 м). Образуват фигура, напомняща келтски кръст с кръг в средата. Според някои теории камъните са гигантски лунен календар. Други твърдят, че тук са се провеждали различни ритуали.

Снимка: Swen Stroop / Shutterstock

Gallery
Църквата в езерото Решен, Италия

Решензee е изкуствен водоем в близост до австрийската граница, в което  през 1950 г. са напълно потопени селото Граун и неговата църква, с изключение на камбанарията от ХІV век. Езерото е 72-фута дълбоко, като църквата е разрушена седмица преди районът да бъде наводнен, но кулата й стои и днес, надничайки над повърхността на водата. Легендата разказва, че когато езерото замръзне, още се чува звъна на църковните камбани.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
Естественият мост Пон д'Арк, Франция

Този невероятно красив мост над река Ардеш се е образувал преди холяди години. Арката му е 59 м широка и 34 м – висока. Мястото е изключително тихо и спокойно. През лятото се провеждат състезания по кану. Недалеч от тук се намира пещерата Шове, в която могат да бъдат видени най-добре запазените и най-старите известни досега пещерни рисунки в света. Смята се, че са от 30 000 – 32 000 г. пр. Хр.

Снимка: Wolfkamp / Shutterstock

Gallery
Мада'ин Салех, Саудитска Арабия

Мада'ин Салех е древен град, който се намира в северната част на Саудитска Арабия, на около 1400 км северно от столицата Рияд. Изграден е на един от най-важните древни търговски пътища, които свързват южната част на Арабския полуостров и големите икономически и културни центрове на Месопотамия, Сирия и Египет.

Той се смята за един от най-важните и най-старите древни градове в страната. Днес това е археологически важно място с величествени руини, които често се сравняват с тези в Петра.

Името му означава "самотният замък", наречен така, защото стои напълно изолиран от останалите руини. Но въпреки неговото име, Qasr Al-Farid е само една гробница.

Снимка: Ajmal Thaha / Shutterstock

Gallery
Езерото Елтон в Русия

Езерото Елтон във Волгоградска област е най-голямото солено езеро в Европа. Площта му е близо 150 кв. км. Името му идва от казашката дума „алтън-нур“, която означава „златно езеро“. Тук има залежи на сол и сероводородна кал, които се използват за лечение на нервната и опорнодвигателната система. В миналото балнеолечебните процедури на Алтън се смятали за толкова престижно нещо, че дори руската аристокрация и царското семейство идвали в тази пустиня.

Снимка: Biskariot / Shutterstock

Gallery
Естествената катедрала Гордж в националния парк Пурнулулу, Австралия

Това е невероятен естествен амфитеатър със страхотна акустика!

Снимка: Adwo / Shutterstock

Gallery
Лабиринтът на Орта в Испания

Този парк лабиринт е най-старият в Барселона. Намира се в квартал Орта. Само по 750 посетители дневно се допускат в парка. Тук ще откриете статуи от гръцката митология и местния фолклор, фонтани, извори и езерца. Естествено – и гигантски лабиринт от храсти!

Снимка: nito / Shutterstock.com 

Gallery
Синьото езеро в Хокайдо, Япония

Това е изкуствено създадено малко езерце в Хокайдо – една от 47-те префектури на Япония. То дължи уникалния си цвят на алуминиевия хидроксид, който се съдържа в него. Мъртвите дървета, които изникват от водата, му придават допълнително сюрреалистичен и уникален вид.

Снимка: Ken1200 / Shutterstock

Gallery
Нос Реинга, Нова Зеландия

Това е най-северната точка на Нова Зенландия.

Снимка: Paggi Eleanor / Shutterstock

Gallery
Джамията Тин Мал, Мароко

Тя се намира в едноименното село в Атласките планини, на 100 км от Маракеш. Храмът е строен през 1156 г. Тя е едната от двете джамии в страната, отворени за хора, които не са от мюсюлманско вероизповедание (другата е джамията Хасан II в Казабланка). Ще се насладите на красива архитектура и вековно творчество.

Снимка: Kamau / Shutterstock.com

Gallery
Райската градина Лас Позас в Мексико

Тази уникална градина, която в превод означава „басейните“, представлява сюрреалистично съчетание на природа, скулптура и редица смели идеи. Дълго време поетът Едуард Джеймс (1949-1984) не успява да намери подходящото място, за да придаде форма на представите си за Райската градина. Поне докато не попада в подножието на планината Сиера Мадре. Там той създава над 36 бетонни постройки – замъци, колони, вити стълби, водещи до никъде, скулптури и цветя. Приютява множество екзотични животни и засажда 29 хил. орхидеи. Проект, който му отнема над 35 години и повече от 5 млн. долара.

Снимка: schlyx / Shutterstock

Gallery
Мерое, Судан

Пирамидите в Судан са изградени от хора от Меоритското кралство (известно още като Куш) - древна цивилизация, която управлява области по поречието на река Нил от 1070 г. пр. Хр. до 350 г. пр. Хр. Макар че кушитите започнали да строят пирамиди около 500 г. след египтяните, двете култури ги използвали, за да погребват мъртвите си.

Размерът на пирамидите също е различен. Средната пирамида на кушитите е с размери 6 на 30 метра, докато средната египетска пирамида е висока около 138 метра. Едно от най-големите струпвания на кушитски пирамиди се намира в древния град Мерое, близо до централната част на днешен Судан.

Само в този град се намират около 200 от 255-те пирамиди. Това показва, че в определен момент градът е процъфтяваща метрополия.

Снимка: urosr / Shutterstock

Gallery
Гьола - естествената морска лагуна в скалите, Тасос, Гърция

Гьола не е точно а плаж, а естествена морска лагуна, издълбана в скалите до морето. Прилича на плувен басейн с размери около 20х15 метра. Самите скали около него са терасовидно разположени и не е трудно да се ходи по тях. Ако решите да го посетите за плаж, имайте предвид, че ще трябва да опънете кърпите си директно върху скалите. Няма пясък, нито сенчести места. 

Този природен феномен се намира близо до Астрис. За да стигнете до него, трябва да пътувате по черен път около 3-4 км и след това да повървите малко пеша. По-долу сме се опитали да опишем как се стига дотам. 

Снимка: Lucian BOLCA / Shutterstock

Gallery
Остров Елидей, Исландия

Около южното крайбрежие на Исландия се намира група от острови, наречена Вестманейяр. Този, който виждате на снимката, се казва Елидей. Мъничък е на фона на останалите, а в него се разбиват студените води на Атлантическия океан. Животинското многообразие на неговите територии е сведено до минимум – там гнездят ексклузивно морските птици кайра.

Това, което прави толкова интересен споменатия остров обаче, не е неговата забележителна форма, а самотна и също толкова мистериозна къща, гордо изпъкваща върху неговата повърхност. Въпреки, че на пръв поглед къщата изглежда много самотна, всъщност е супер, че на хората не се налага да се разправят със досадни съседи.

Снимка: Michal Durinik / Shutterstock

Gallery
Островите Макуори, Австралия

Остров Макуори е малко късче земя, което е под закрилата на ЮНЕСКО. Притежава прекрасна природа, която дори през 21-ви век остава незасегната от човешката дейност. Намира се между Нова Зеландия и Тасмания, но много по-наюг от тях. Макуори е скалист остров с живописен релеф. Най-високата точка се издига на 433 метра, но за толкова малка площ това никък не е малко.

Тук преобладават тревисти растения, за които условията са идеални. Животинският свят процъфтява най-видимо по крайбрежието, където се струпват огромни колонии от пингвини и тюлени. Макуори като цяло е дом на множество птици. Липсата на хищници прави този остров идеално място за гнездене.

Снимка: BMJ / Shutterstock