Лятото е на прага ни. Без съмнение обмисляте къде да прекарате своята отпуска. Ако все още нямате план, може би ние ще успеем да ви помогнем.

Повечето хора избират най-популярните туристически дестинации за своята ваканция. Защо обаче този път не посетите нещо по-различно?

В следващите редове ще ви представим 15 европейски градчета, които са изключително красиви и определено заслужават вашето внимание. 

Gallery
Албарасин, Испания

Късче от средновековна Испания, криещо се из скалите на Южен Арагон. Зад крепостните стени ви очакват тесни и криволичещи улички, стари каменни параклиси, величествена катедрала в стил мудехар (смесване на арабски и испански влияния) и очарователен замък от IX век.

Guliver / iStock

Gallery
Синтра, Португалия

Синтра е очарователно градче с мистично минало и е едно от най-известните и посещавани места в Португалия. Стъпвайки там, ще попаднете в една екзотична и спокойна среда. Определен за Световно наследство на ЮНЕСКО, Синтра е съкровище на португалската култура. Намира се в Природен парк Синтра-Кашкайш, който е пълен с екзотични дървета и редки видове птици.

Снимка: Mikadun / Shutterstock

Gallery
Мостар, Босна и Херцеговина

Мостар е великолепен град разположен на 2-та бряга на река Неретва и заключен между три планини. Най-голямата забележителност в градчето е Стри мост, изграден през ХVI век и днес част от списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство.

Guliver / iStock

Gallery
Блед, Словения

Блед е една от най-популярните дестинации в Словения. Градчето е известно най-вече с езерото Блед, за което се смята, че е едно от най-красивите в света. Най-голямата забележителност, строена от човека, е готическата катедрала от XV век. А в покрайнините на градчето ще откриете красива природа и много места, подходящи за разходка и пикник.

Снимка: Dudarev Mikhail / Shutterstock

Gallery
Брюге, Белгия

Това малко красиво градче в последно време се сдоби с изключителна популярност. Това се дължи на фотографите, прииждащи да снимат интересните лего-сгради, с които се отличава архитектурният облик на града.

Guliver / iStock

Gallery
Брашов, Румъния

Брашов се намира в центъра на Трансилвания, заобиколен от Карпатите, на около 160 км от Букурещ. Там хората са доста дружелюбни с туристите, представяйки им богатата си история и култура. Брашов е бил немска колония и до ден днешен се рекламира с немското си име Кронщад. Наброява около 280 хиляди души и е 8-ми по големина в Румъния. Градът е леснодостъпен с добра инфраструктура. В него ежегодно се провежда музикалния фестивал Златният елен, а съвсем близо до мястото е и най-известният румънски зимен ски курорт – Пойана Брашов.

Guliver / iStock

Gallery
Гданск, Полша

Гданск е град, разположен на бреговете на Балтийско море. Историята му включва продължителна окупация от Ордена на Тевтонските рицари през XIV в. Тяхната крепост ярко контрастирала на съществуващия дотогава град, който хората започнали да наричат Altstadt, или "Стария град". През XV в. Казимеж IV разрешил крепостта на Тевтонските рицари да бъде разрушена. В Стария град на Гданск има много здания от XVII в., сред които хамбари, мелници и църкви. 

Guliver / iStock

Gallery
Нови Сад, Сърбия

Разположен е край река Дунав в богатата равнина на Бачка. В 1810 г. тук е основана първата сръбска гимназия с дарение от 20 000 гулдена, направено от търговеца Сава Вукович. В района на града има три моста на река Дунав, които са разрушени през 1999 г. при въздушните бомбардировки на НАТО над Сърбия.

Guliver / iStock

Gallery
Коман, Албания

Коман е водноелектрическа каскада в Северна Албания със стъпаловиден язовир, изграден по течението на река Дрин, в региона Дукагин. В близост е разположено малкото едноименно градче, откъдето може да се наслаждавате на изкуственото езеро.

Przemyslaw Wasilewski / Shutterstock

Gallery
Ронда, Испания

„Душата на Андалусия“ – така наричат град Ронда, разположен на ръба на каньона Тахо над река Гуадалевин в Испания. Изключително живописно място, изключителна природа и гледка, която можете да видите само там – на ръба на каньона.

Guliver / iStock

Gallery
Чешки Крумлов, Чехия

Едно градче в Южнобохемски край на Чехия, разположен на река Вълтава. Известен е най-вече с архитектурата, стария град и замъка. Сградите са в средновековен, ренесансов и бароков стил, а също и в стил рококо. Старият град е в списъка за световното наследство на ЮНЕСКО.

Guliver / iStock

Gallery
Порто, Португалия

Порто е град в Северозападна Португалия. Известен е с едноименното вино „Порто“ (портвайн). Името на Порто се споменава още през 5 век и по римско време. Преди създаването на португалската държава днешният град Порто носи името Портус Кале, което означава „пристанище на кале“.  

Guliver / iStock

Gallery
Бергамо, Италия

Бергамо често остава в сянката на Милано.

Намира се на хълм в полите на Алпите, близо до езеро Изео. Състои се от две части. По-високата е старата част – Чита Алта. Тук се намират църквата Санта Мария Милиоре и други исторически забележителности. Модерният град е в долната част, която наричат Чита Баса.

Guliver / iStock

Gallery
Бордо, Франция

Районът на Бордо е място за почти религиозно поклонение за енофилите и гастрономите. Централното място в него заема изтънченият град Бордо, един чудесно възстановен център на архитектурата на ХVІІІ в., който служи като база за набези към винарски области с толкова почитани имена като Медок, Грав и Сотерн. 

Guliver / iStock