Хенри Бийчър някога бе казал следното: „Цветята са най-сладкото нещо, което Бог някога е създавал и в което е забравил да дари с душа.“

Няма как да не се съгласим с него!

Цветята имат кратък, но наистина значителен живот. Векове наред този прекрасен дар на природата ни е позволявал да изразяваме нашите емоции и чувства. Тяхната красота, елегантност и брилянтни цветове могат да накарат всеки да се усмихне.

Затова нека отделим миг от своето време и да разгледаме едни от най-красивите (и екзотични) цветя, които можем да срещнем на Земята.

Gallery
Огнена лилия (глориоза)

Националното цвете на Зимбабве.

Снимка: jukgrapong / Shutterstock

Gallery
Орхидеята "Летящото пате"

Малка орхидея, която се среща в изтючна и южна Австралия. Кръстена е по този начин, тъй като цветът й наистина наподоява летящо пате.

Снимка: JodieS / Shutterstock

Gallery
Екзотичен физалис (Physalis alkekengi)

Снимка: Ligak / Shutterstock

Gallery

Когато изсъхне напролет, яркочервеният му плод излиза наяве.

Снимка: Maren Winter / Shutterstock

Gallery
Орхидея

Орхидеите са разпространени в хабитатите в цял свят, с изключение на пустините и Антарктика. Името им идва от гръцката дума orchi, означаваща "тестис" заради формата на луковиците на рода Orchis. 

Снимка: Rob van Esch / Shutterstock

Gallery
Газания

Растение от семейство Asteraceae. Произхожда от южна Африка. Наречено е на Теодор Газа(1398–1475 г.) — свещеник, превел трудовете на Аристотел и Теофраст от гръцки на латински.  Съществува и друго обяснение на името - наречено е така от гръцкото газа = богат, заради богатството на цветове в съцветието му. В Германия наричат цветето Sonnentaler (слънчев талер/златна монета) или "Mittagsgold" ("Обедно злато"), защото съцветията му се отварят около обяд и то само в слънчеви дни. Съществуват множество сортове, хибриди от различни видове (например G. rigens, G. longiscapa, G. nivea), използвани за украса в паркове и градини.

Снимка: atiger / Shutterstock

Gallery
Плумерия

Малък род, само от 7-8 вида с произход от тропична и субтропична Америка. Това са предимно листопадни храсти или малки дръвчета. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Далия

Произхожда от Мексико, където е национален символ. Далия е и наименование за много от видовете от рода. Достига средно до 50 см, цъфтежът е от май до октомври. Най-добре вирее на места с непряка слънчева светлина. Легендата разказва, че испанският завоевател Ернандо Кортес е първият европеец, който през 1520 г. за първи път има възможност да се наслаждава на чудните цветове. Приблизително 270 г. по-късно тези разкошни цветя са пренесени от ботаническата градина на Мадрид по целия свят.

Снимка: Olga Prolygina / Shutterstock

Gallery
Стрелиция или "райска птица"

Това име е получило заради формата на удивителното си съцветие и невероятно съчетание от багри - ослепително ярки, оранжево-червени венчелистчета и сияещи лазурни чашелистчета. 

Снимка: symbiot / Shutterstock

Gallery
Дамско сърце

Род покритосеменни растения, многогодишни цветя от семейство Макови, наброяващо около 20 различни вида. Обикновено достига до 70 см височина, цветовете му са бели, розови или червени с формата на сърце и висят на дълги дръжки подобно на гроздове.

Снимка: R. Maximiliane / Shutterstock

Gallery
Магнолия

Род покритосеменни растения от семейство Магнолиеви (Magnoliaceae). Включва около 210 вида, разпространени в Източна и Югоизточна Азия и Америка. В България се среща само като парково дърво в по-топлите места. Много видове и хибриди магнолия се отглеждат като декоративни растения по целия свят.

Снимка: Nikolay Kurzenko / Shutterstock

Gallery
Хризантема

Род от около 30 вида многогодишни растения от семейство сложноцветни. 

Снимка: Guliver / iStock

Gallery

Произхожда от Азия и североизточна Европа.

Снимка: Guliver / iStock