Според учените днес средностатистическият човек консумира около 20% повече калории, отколкото предците му през миналия век. И въпреки че хората все повече обръщат внимание на храната и всякакви диети придобиват голяма популярност, невинаги е лесно да спазваме правилата за здравословно хранене. Консумацията на ябълки например в неподходящо време може да ви докара сериозни проблеми с червата, вместо да подобри храносмилането. За щастие, това не е сложна наука, а основните правила са доста лесни за следване.

Ето някои митове относно навиците за здравословно хранене и съвети как да изберете най-подходящото време, за да хапнете любимите си храни, така че да извлечете максимална полза.

Банани

Въпреки че бананите изглеждат като чудесен избор за началото на деня, имайте предвид, че ако се консумират на празен стомах, могат да намалят енергийните ви нива. Първоначално ще почувствате енергичен тласък благодарение на високото им съдържание на захар, но след няколко часа вероятно ще се почувствате уморени и гладни отново. Особено за хора с проблеми със кръвната захар е крайно непрепоръчително да консумират банани рано сутрин. Яденето на банани може също да е заплаха за хора, страдащи от синдром на раздразнените черва, причиняващ диария. Ако не сте готови да се откажете от бананите за закуска, комбинирайте ги с някои други храни, които съдържат здравословни мазнини като фъстъчено масло или кисело мляко.

Кафе

За мнозина чаша кафе веднага след събуждане е най-естественото нещо на света и задължително начало на деня. Всъщност е доста безполезно. Изследванията показват, че консумацията на кафе преди хранене подобрява толерантността ни към кофеина. В първия час след събуждането тялото произвежда кортизол и е важно да не се наруши този процес и естествените ни биологични процеси. Така че просто изчакайте малко и се насладете по-къснона чаша кафе. Имайте предвид, че е по-добре да се придържате към препоръчителния дневен прием на кофеин и да не пиете вечер, за да не си докарате безсъние, сърцебиене, чувство на тревожност и безпокойство.

Ориз

Колкото и да обичаме да похапваме суши или индийска храна след дълъг работен ден, това може да не е най-добрият вариант. Оризът съдържа сложни и тежки въглехидрати, които отнемат много време за усвояване от организма. От една страна, това е добре, защото ни поддържа енергични дълго време, но от друга страна, говори за високото калорично ниво на ориза, което потенциално може да доведе до увеличаване на теглото – особено ако го консумирате късно вечер. Обядът е най-подходящото време да включите ориза в менюто си. Тогава метаболизмът ви работи бързо и тялото ви по-лесно ще усвои този продукт.

Захар

За предпочитане е да стоите далече от преработената захар, ако се опитвате да се придържате към здравословно хранене, но понякога е невъзможно да не се поддадете на изкушението. Основната грешка, която допускаме, е, че ядем сладкиши като лека закуска. По този начин нивата на кръвната захар се повишават, което води до чувство на умора и нервност. Ако не можете да устоите на изкушението, насладете се на десерт веднага след основното хранене. По този начин нивото на кръвната ви захар няма да се повиши толкова драстично.

Мляко

Някои хора са свикнали от малки да започват деня си с чаша мляко, но този навик не работи добре при възрастните. Млякото е трудно за храносмилане, така че пиенето му сутрин и комбинирането му с други храни може да предизвика киселини и стомашни болки. Вечерта е най-подходящото време за чаша топло мляко. То спомага за успокояване на тялото и за спокоен и здрав сън.

Цветелина Велчева по материали от Bright Side