Европа е като приказен замък, като едно истинско пътешествие през историята. Ето защо трябва да направите всичко възможно, за да видите на живо тези магически тайни градчета.

Те предлагат великолепни менюта, богата история, скрити калдъръмени улички, безкрайни маслинени горички и средновековни църкви. Затова забравете за Лондон и Париж. Насочете се към тези малки европейски чудеса, за да откриете душата на континента. Заслужава си!

Gallery
Гьореме, Турция

Този доста забележителен турски град (ако въобще можете да го наречете така), е създаден от ранните християнски заселници преди хиляди години. Всички домове тук са издълбани буквално в скалите – дори луксозните петзвездни хотели. Най-хубавото нещо в случая е, че можете да се отправите на пътешествие с балон с горещ въздух над цяла Кападокия по изгрев слънце.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Колмар, Франция

Наричат го и "малката Венеция на Франция", но въпреки всички исторически и културни стойности на Венеция, в Колмар ще видите много цветове, усмивки и галантност. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Берген, Норвегия

Мнозина са хората, които са се влюбили  от пръв поглед в Берген. Сгушеният в полите на групата от планини, известни като "седемте планини", град, който е вторият по големина в Норвегия, съблазнява със своите дървени къщи, боядисани в нежни пастелни цветове, както и с виещите се калдъръмени улички.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Ронда, Испания

„Душата на Андалусия“ – така наричат град Ронда, разположен на ръба на каньона Тахо над река Гуадалевин в Испания. Изключително живописно място, изключителна природа и гледка, която можете да видите само там – на ръба на каньона.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Халщат, Австрия

Сгушен в планините на Австрия, Халщат е приказно красив град, който е част от историческия район Залцкамергут. Освен живописната гледка на града и брега на езерото, туристите могат да видят първата солна мина  в света, да разгледат Музея за световно наследство, както и да посетят ледената пещера Дахщайн. Въпреки че това селище  е много малко, то предлага  разнообразие  от  хотели и ресторанти. 

Снимка: Shutterstock

Gallery
Байбъри, Англия

Байбъри е очарователно малко градче в югозападна Англия. Сгушено в района на Котсуолд, област Глостършър, то е на около 10 км от Сайрънсестър. Някога описан от Уилям Морис като "най-красивото градче в Англия", днес Байбъри се смята за един от най-живописните и приказни градове в цяла Европа.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Анеси, Франция

Това е идилично градче във френските Алпи, в южната част на Франция, близо до границата с Швейцария. Основан през Средновековието, старият град е прекрасна комбинация от архитектурни стилове, а замъци и катедрали се губят измежду старите пастелни къщи. Можете да плувате в езерото, или да карате колело около него. Мястото предлага също и курсове по делтапланеризъм за тези, които искат да опитат нещо ново.

Снимка: Shutterstock

Gallery
Ия, Санторини

Ия се намира на най-високата точка на острова – зад град Тира. Ако искате да видите един от най-прекрасните залези на света, просто застанете на някоя от терасите и затаете дъх.

Снимка: Mila Atkovska / Shutterstock

Gallery
Егишем, Франция

Приказно селце, сгушено в сърцето на френската област Елзас. Тук е и родното място на лозарството в региона.

Снимка: PRILL / Shutterstock

Gallery
Синтра, Португалия

Синтра е един от най-привлекателните португалски градове, привличащ хиляди туристи всяка година. Именно тук се намира и този уникално красив кладенец, за който можете да прочетете повече тук.

Снимка: Shutterstock