2. Горски плодове – отличен източник на фибри, витамини, минерали и антиоксиданти. Заради голямото си разнообразие от антиоксиданти, горските плодове намалят риска от сърдечни заболявания и рак. Подходящи са при нарушения на храносмилателната система и имунитета. Сред най-известните представители са ягоди, малини, черни и червени боровинки, къпини. Горските плодове са ароматни и апетитни и можете да ги консумирате по всяко време на деня.

Малини


Снимка: Dionisvera / Shutterstock

По принцип са летни плодове, затова и цената им през този сезон е най-ниска, иначе можете да ги намерите и през останалата част на годината. В 100 гр. има 53 калории. Съдържанието на фибри е високо – 6%, а на захар – ниско – 4%. Изключително богат източник на витамин Ц. Листата на малината също се използват пресни и сушени, за билкови чайове.

Ягоди – в една порция има 33 калории и 71% витамин Ц. Ягодите са известни със своите есенциални мастни киселини - омега 3 и омега 6, които човешкото тяло не може да произведе, но които са му много необходими.

Черни и червени боровинки – продават се пресни и замразени, но заради високата си цена, някои компании незабелязано ги заменят с лилави моркови, нарязани на кубчета. Боровинката съдържа магнезий, който е важен за мускулите и нервните клетки. Препоръчва се при колики и на хора в напреднала възраст.

Къпини

Снимка: GoncharukMaks / Shutterstock


В 100 гр. се съдържат 25% от дневната доза фибри и само 43 калории. Подобно на ягодите, семките на къпините имат масло, богато на омега 3 и омега 6 (а и омега 9, макар да не е вписан официално). Наличието на витамин Ц също е много високо – 25%, а на витамин К – 19%.

3. Зелен чай – лека кофеинова напитка с широка гама от лечебни свойства. Богат е на антиоксиданти (най-известният от които EGCG) и има силно противовъзпалително действие. EGCG предпазва от хронични заболявания, диабет и рак. При някои хора зеленият чай помага и при отслабване.