Представете си, че живеете в далечно селце. Стъмва се и хората се приготвят да си лягат, когато внезапно чувате мощен тътен. Само по себе си нищо страшно, ако не е странната мъгла, която се разстила навсякъде. Започвате да дишате трудно и излизате навън, където моментално ставате нейна жертва. Тъкмо това е сполетяло 1700 души и 3500 животни на 21 август 1986 г. в Камерун.

Много красиви и спокойни езера по света, образувани от вулкани, крият в дълбините си подобна смъртоносна сила. Ето 10 от тях, които са опасни по тази и още няколко причини.

Gallery
1. Ниос, Камерун

Ниос е едно от трите експлодиращи езера на планетата. Гореща магма изпуска въглероден диоксид във водата, образувайки смъртоносната въглеродна киселина. Въглеродният диоксид се натрупва във водата. Ефектът е като при шампанско и коркова тапа. Ако натрупването на CO2 е прекалено голямо се получава експлозия с катастрофални последици и стотици жертви, като тази през 1986 г.

Снимка: Fabian Plock / Shutterstock

Gallery
2. Йелоустоун, САЩ

Учените наскоро откриха ново езеро-убиец. През 2003 г. картографираха дъното на езерото в национален парк Йелоустоун, който се намира в изключително активен вулканичен регион. Това, което откриха, е 30-метров мехур, образуван от нагорещяването на водата, което създава налягане на дъното на езерото. При гейзерите се получава почти същото, но при тях налягането се освобождава. Без възможност да се освободи това налягане, съществува реалната опасност от така наречената “хидротермална експлозия”.

Открити са доказателства за 25 такива експлозии, случили се през последните 25 000 години. Последният път 400 кубика вряща вода са избухнали, образувайки приливна вълна. Камъни и кал покрили 15кв.км. Едно малко земетресение е достатъчно, за да задейства експлозията.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
3. Подковата, САЩ

Езерото Подкова, намиращо се близо до град Мамут Лейкс в Калифорния, е тих убиец. То е красиво и смъртоносно и в северния му край има само няколко дървета и следи от живот. Там почвата съдържа въглероден диоксид 95 пъти над нормата. Ако изкопаете дупка на брега и запалите клечка кибрит в нея, тя веднага ще изгасне поради липсата на кислород. През 2006г. трима души загиват в пещера близо до езерото.

Снимка: Sasha Buzko / Shutterstock

Gallery
4. Езерото Моно

Моно е изключително езеро, което е било голямо и пълноводно през 40-те години, когато източника му на вода е пренасочен за нуждите на Лос Анжелис. Тогава нивото на водата започнало да спада и едно от най-старите езера в Северна Америка за много кратко време се превръща в отровно езеро. Започнато е възстановяване на водните запаси на Моно, но според изчисленията за това ще са нужни 20 години.

Наскоро от NASA откриха организъм в езерото, който в ДНК-то си вместо фосфор има арсен. Езерото Моно е нагледен пример за разрушителната намеса на човека и смъртоносните последици от това.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
5. Езерото на връх Рейнър, САЩ

Езерото на връх Рейнър във Вашингтон е необикновено. На върха на планината има огромен кратер, който винаги е покрит с лед и сняг. Самото езеро е достъпно само чрез подземни пещери, но вулканичната газ от него представлява заплаха за 100 000 човека. Водата в езерото и под него от серния диоксид образува сярна киселина, която прояжда скалите. Обикновено вулканичните скали са твърди, но тези на връх Рейнър са много крехки.

Ако в един момент скалите поддадат, ще се образува свлачище от кал, камъни и лед, които ще отприщят и водата от езерото. Това се е случило преди 500 години и дори е открита 25-тонна скала на 50км. от Рейнър, завлечена от свлачището. Въпрос на време е преди това да се случи отново и хиляди хора в Сиатъл да бъдат погребани живи.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
6. Езеро Киву, Руанда

Киву е второто експлодиращо езеро на планетата. То е с 3200кв.км. по-голямо от езеро Ниос и се намира в близост до активен вулкан. Химическият газ в него също е различен – смес от метан и въглероден диоксид. Учените предполагат, че ако вулканът загрее дъното на езерото, това ще накара метанът да се издигне на повърхността и да експлодира, което моментално ще освободи и въглеродния диоксид от водата. Това ще причини смъртта на много хора. Около езерото живеят 2 милиона души и жертвите ще са много повече от тези при Ниос. Поради големината на езерото, няма как да се прокара тръба, която да изкарва газовете навън и бедствието изглежда неизбежно.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
7. Монун, Камерун

Третото експлодиращо езеро се намира в Камерун и съдържа трите основни елемента, нужни за натрупването на смъртоносни количества CO2. Езерото трябва да е поне 50 метра дълбоко, да се намира в екваториалния пояс, защото през зимата газовете се освобождават сами, и трябва да е във вулканичен регион.

Монун е само на 100км. от Ниос и две години преди катастрофата през 1986г., тук са загинали 37 човека.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
8. Врящото езеро, Доминика

Врящото езеро в Доминика е пълно с кипяща вода и над него се носи гореща пара. Температурата на водата е над 82 градуса и ще ви убие за минута. Езерото всъщност представлява пукнатина, запълнена с вода, през която излизат газове от разтопената лава. Пълни се от дъждовете и от два потока, както и от подпочвените води.

Снимка: Guliver / iStock

Gallery
8. Врящото езеро, Доминика

Врящото езеро в Доминика е пълно с кипяща вода и над него се носи гореща пара. Температурата на водата е над 82 градуса и ще ви убие за минута. Езерото всъщност представлява пукнатина, запълнена с вода, през която излизат газове от разтопената лава. Пълни се от дъждовете и от два потока, както и от подпочвените води.

Снимка: Alexander Verevkin / Shutterstock

Gallery
10. Езеро Карачай, Русия

Езерото Карачай е известно като най-замърсеното място на планетата. Изключителната му красота скрива факта, че тук са изхвърляни радиоактивни отпадъци. В езерото има достатъчно радиация да убие човек за час, а през 1968г. поради горещия сезон водата пресъхва и ветровете понасят радиоактивния прах, облъчвайки половин милион души.

Снимка: Gennady Grechishkin / Shutterstock