На Земята съществуват над 200 държави. Сигурни сме, че сте чували повечето от тях поне веднъж. Има обаче и някои други, по-малко известни – миниатюрни местенца, за чието съществуване дори не сте подозирали.

Например…

Gallery
Ниуе - 261,46 км², население - 1190

Ниуе е малка англоговоряща островна държава, разположена в югозападната част на Тихия океан. Намира се на североизток от Нова Зеландия. Поради малобройното си население и малка територия, Ниуе се е присъединила доброволно към Нова Зеландия, която е една от водещите икономики в Океания.

lСнимка: emperorcosar / Shutterstock

Gallery
Свети Китс и Невис - 261 км², население - 52 329

Свети Китс и Невис се състои от два вулканични острова. Общата им брегова линия е 138 км. Те имат планински релеф с вулканичен произход, като най-високият връх е Монт Мизери – 1156 м. Известни са с девствените си  плажове, буйни тропически гори и атракции, като фестивалът “Culturama“, вулканичния конус на връх Невис  и живописната железопътна линия Свети Китс.

Снимка: Sergey Kelin / Shutterstock

Gallery
Княжество Хът Ривър - 75 км², население - 30 души

Разположено на 560 км северно от Пърт, Западна Австралия, Княжество Хът Ривър е основано от Ленърд Джордж Касли (вече „Принц Ленърд”) през 1970 г. след протест срещу земеделската политика на правителството. Днес то е популярна туристическа дестинация с над 40 000 посетители годишно. Простира се на около 75 кв. км. и има около 30 постоянни жители. Микронацията прави собствени възпоменателни монети и дори приема фирмени регистрации, чиято легалност обаче е съмнителна според австралийските власти.

Снимка: EA Given / Shutterstock.com

Gallery
Тувалу - 26 км², население - 10 959

Тувалу  е тихоокеанска държава, която преди 1976 година е била позната и като Елис. Разположена e върху група атоли в Полинезия, между Хавайте и Австралия. Тувалу има превъзходни плажове с рифове и палми. Територията и може да е малка, но атмосферата която се усеща там е наистина уникална.

Снимка mbrand85 / Shutterstock

Gallery
Княжество Себорга - 4,91 км², население - 312 души

Себорга е село и община в регион Лигурия, северозападна Италия. Градчето е известно с претенциите си за независимост. В миналото бенедектинските монаси от Лерино закупуват земята на Себорга от графа на Вентимиля и така те се превръщат в принцове. По този начин Княжество Себорга е основано в 954 година. Монасите от Лерино са оторизирани от краля на Франция дори да коват местна монета. Националният празник на Себорга е на 20 август, когато жителите на княжеството честват със специална процесия Свети Бернард. Себорга има консулства в 19 страни.

Снимка: gab90 / Shutterstock