Копенхаген бе обявен за най-безопасния град в света в ново широкомащабно проучване на Economist Intelligence Unit (EIU), подразделението за анализи на Economist Group. Датската столица надмина бивши лидери като Токио, Сингапур и Осака в четвъртото издание на Индекса на безопасните градове на EIU, който за първи път тази година включва показатели за екологична сигурност, пише CNBC.

Проучването има пет основни стълба на градската сигурност – дигитална, здравна, инфраструктурна, лична и екологична. Копенхаген застава начело, като отбелязва 82.4 точки от 100.

Ето кои са десетте най-безопасни градове в света според тази класация:

1. Копенхаген

2. Торонто

 

Getty Images

3. Сингапур

 

Getty Images

4. Сидни

 

Getty Images

5. Токио

 

Getty Images

6. Амстердам

 

Getty Images

7. Уелингтън

 

Getty Images

8. Хонконг

 

Getty Images

9. Мелбърн

 

Getty Images

10. Стокхолм

 

Shutterstock

Тази година Индексът на безопасните градове класира 60 града по 76 показателя за сигурност, за да получи по-добра представа за глобалната градска среда.

Добавянето на екологичната сигурност като нов индикатор отразява повишеното значение на въпросите за устойчивостта и мерките за адаптиране към климата след пандемията от COVID-19. Копенхаген и Торонто се представиха значително по-добре по отношение на екологичната сигурност, отколкото който и да е от трите топ градове от предишните години.

Източник: Мениджър Нюз