Gallery
Суверенен малтийски орден - 0,012 км², население - 113 500

В Рим (освен Ватикан) ще откриете още една микро държава, наречена Суверенен орден на Малта. Тя е разположена на площ от 0,012 кв. км и заема три сгради, две от които се намират в Рим, а третата е на о-в Малта. Държавата разполага със своя собствена валута, марки, сайт, автомобилни номера и паспорти. Нейните граждани имат правото да пътуват без визи в няколко държави по света. Суверенният орден на Малта е единствената държава в света, където латинският е официален език.

Снимка: kavalenkava / Shutterstock

Gallery
Науру - 21 км², население 0 9591 души

Най-малката островна държава се намира в Тихия океан, южно от Маршаловите острови. По площ тя е най-малката неевропейска държава в света – разположена е на остров от 21 кв. км.

Това е и единствената държава в света, която няма официално обявена столица. За такава жителите й считат град Ярен.

Guliver / iStock

Gallery
Княжество Силенд - 0,004 км². Население - 27 души

Княжество Силенд в близо до брега на британската провинция Съфолк е най-малката държава в света, наброяваща едва 22  жители, но тя си има кралско семейство, своя валута и дори и футболен отбор. Мини-държавата е разположена навътре в морето на 10 километра от брега и на външен вид напомня нефтена платформа. Но всъщност това е изоставена крепост от Втората световна война и представлява две цилиндрични бетонни кули, съединени с желязна платформа. Сийленд обяви независимост от Великобритания през 1967 година.

Guliver / iStock

Gallery
Република Молосия

Молосия е замислена през 1977 г. от Кевин Бауф като част от училищен проект и основана през 1999 г. Тя обхваща 3,34-декаровия дом на Бауф в Невада. Бауф (който, разбира се, е президент) я описва като „диктаторска бананова република” във военно положение, „заради размирици и нестихващата надвиснала заплаха отвъд границата”. Молосия, макар и непризната, има голям брой договорки с други микронации и претендира, че е една от първите държави, признали Косово.

Усилията на Бауф не са напразни – домът му привлича скромен брой туристи, като посещенията се уговарят предварително.

Снимка: Кевин Бауф, Republic of Molossia, CC BY 3.0, Link