Феноменът, който наричаме "балансиращи камъни", не престава да удивлява и привлича както туристи, така и геолози.

Gallery
1. Балансиращата скала, щата Колорадо, САЩ

Преди няколо стотин милиона години, днешно Колорадо било покрито с плитко море, което постепенно се превърнало в пясъчник. При възникването на Скалистите планини тази територия започнала да се надига, но по-меките части на пясъчника се поддали на ерозията, създавайки един разчупен пейзаж, в който откриваме и феномена на балансиращите камъни.

Снимка: John Hoffman / Shutterstock

Gallery
2. Балансиращи камъни, Зимбабве

Подобно на Колорадо, тук отново дължим тези образувания на ерозията, размекнала по-меките скали, създали интересни геометрични форми. Тази местност е толкова популярна в страната, че дори е намерила място на една от зимбабвийските банкноти.

Снимка: Yury Birukov / Shutterstock.com

Gallery
3. Монументът Чирикахуа, щата Аризона, САЩ

Преди 27 милиона години, вулканът Търки крийк изригнал и покрил огромна територия от днешния щат Аризона с пепел и лава, която постепенно оформила поредица от по-меки скали. Ерозията оказала своето влияние и по-слабите скали поддали. Днес единственото, което може да събори тези камъни е силно земетресение, тъй като според учените, в следващите хиляда години ерозията няма да им повлияе.

Снимка: Zack Frank / Shutterstock

Gallery
4. Torcal de Antequera, Испания

Снимка: Natursports / Shutterstock

Gallery
5. Идол рок, Йорк, Великобритания

Идол рок е част от комплекса Бримъм рок, който се намира в графство Йоркшир. Тя се е оформила преди около 400 милиона години, когато целият район е бил под вода. Скалите биват изваяни под въздействието на водата, вятъра и ерозията.

Снимка: Shutterstock

Gallery
6. Камъкът Кумакиви, Финландия

В превод името означава "странен камък". С напредването на един глетчер, той понася със себе си скали и камъни и ги отнася понякога на разстояние от стотици километри. Когато после започне да се прибира, камъните няма как да се върнат обратно.

Снимка: Shutterstock

Gallery
7. Балансираща скала в Масачузетс, САЩ

Снимка: Shutterstock

Gallery
8. Едно страхотно каменно образувание в Норвегия

Снимка: MarclSchauer / Shutterstock

Gallery
9. Топката на Кришна, Махалбалипурам, Индия

Произходът на този камък е мистериозен, тъй като не се знае дали е дело на природата, или е бил пренесен тук от хора. Според легендата, през 1908 г. местният английски губернатор решил, че камъкът е опасен и трябва да се премести. За целта били впрегнати седем слона - и не успели да го помръднат.

Снимка: Shutterstock

Gallery
10. Пагодата "Златна скала", Бирма

Тази 7-метрова скала също е мистериозна, тъй като глетчери в Бирма почти няма. Местната легенда говори за това, че скалата е поставена там, за да бъде създадено място за почит към Буда.

Снимка: Shutterstock