Японският модул SLIM, който кацна на Луната през януари, отново беше поставен в спящ режим в неделя, съобщи АФП.

Това се случва, след като апаратът оцеля през втората си лунна нощ, период, белязан от минусови температури и продължава две земни седмици.

Японската агенция за аерокосмически изследвания (ДЖАКСА) обяви миналия четвъртък изненадващото събуждане на лунния модул, който след това успя да предава нови изображения, пише БТА. Въпреки че продължителността на живота му е далеч надхвърлила очакванията - ДЖАКСА не са го проектирали да издържи на ужасната и дълга лунна нощ, когато температурите падат до -130 по Целзий, SLIM започва да показва все повече и повече признаци на умора.

„Проверихме състоянието му, като последователно включихме и изключихме някои от устройствата му“, обясни екипът на ДЖАКСА в понеделник.

Мултиспектралната камера на модула, която е от съществено значение за неговите скални анализи, например, можеше да бъде включена, „но има определени неизправности“, отбелязват от японската космическа агенция.

След кацането си на Луната на 20 януари, SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) редува фази на активност и принудителна почивка.

Успехът на тази мисия направи Япония петата страна, успяла да кацне на естествения спътник на Земята след САЩ, СССР, Китай и Индия.