Ротацията на нашата планета се забавя постепенно още от образуването ѝ преди около 4,5 млрд. години. В резултат на това тя става прогресивно по-дълга.

Макар и това забавяне да не е забележим по отношение на човешките мащаби, то е достатъчно, за да предизвика значителни промени през хилядолетията. Една от тези промени е може би най-значителната, поне що се отнася до нас – съществува връзка между удължаващите се дни и насищането с кислород в земната атмосфера, сочи ново изследване.

По-конкретно колкото по-дълги са дните на Земята, толкова повече кислород биха образували синьо-зелените водорасли (или цианобактерии), които се появяват преди около 2,4 млрд. години.

Как земната атмосфера е получила своя кислород и кои фактори са контролирали това насищане с кислород? Това въпросът, който вълнува учените от край време, казва микробиологът Грегъри Дик от Мичиганския университет.

„Нашето изследване показва, че скоростта, с която Земята се върти – с други думи, продължителността на нейния ден – може да е оказала важно въздействие върху модела и времето на оксигенация на Земята."

Тази идея има два основни компонента, които на пръв поглед изглежда нямат много общо помежду си. Първият е, че въртенето на Земята се забавя.

Причината, поради която въртенето на Земята се забавя, е, че Луната упражнява гравитационно привличане върху планетата и постепенно се отдръпва.

Въз основа на вкаменелостите знаем, че преди 1,4 милиарда години дните са били само 18 часа, а преди 70 млн. години - с половин час по -къси, отколкото са днес. Данните сочат, че печелим по 1,8 милисекунди на век.

Вторият компонент е т.нар. Кислородна катастрофа, когато цианобактериите се появяват в толкова големи количества, че земната атмосфера претърпява рязко и значително повишаване на кислорода. Без това насищане с кислород учените смятат, че животът, какъвто го познаваме, не би могъл да възникне; така че макар и днес цианобактериите да не предизвикват кой знае какъв интерес, факт е, че без тях вероятно нямаше да ни има.

Все още има много неща, които не знаем за това събитие, включително защо се е случило именно тогава, а не по-рано в историята на Земята.

Изследването е публикувано Nature Geoscience.

Източник: Science Alert