За първи път можете да видите как марсоход каца на Червената планета. Видеото е епично на толкова много нива.

Още от 70-те години на миналия век човечеството приземява различни машини на Марс – марсоходи, спускани на повърхността посредством парашути, марсоходи, унищожени по време на кацането и впоследствие – маросходи, достигащи до планетата успешно поради факта, че са обгърнати в гигантски отскачащи въздушни възглавници.

Днес мощни „небесни кранове“ спускат марсоходите на NASA до Червената планета. През цялото това време обаче всички тези успехи остават скрити за обикновения човек. С Perseverance нещата най-накрая се променят.

Източник: NASA/JPL-Caltech

NASA оборудва Perseverance, както и машината, посредством която се приземява, с множество висококачествени и високоскоростни видео камери, които улавят т.нар. „7 минути на ужас“. И гледката е впечатляваща.

Според NASA видеото ще ни предостави важни данни, които ще са от помощ за бъдещите мисии. Освен това то потвърждава, че почти всяка една от стъпките по време на спускането протичат изцяло по план.

Вижте как 3,1-метровият робот, тежащ 1025 килограма и захранван от плутоний, извършва опасното кацане и се приземява успешно върху грубата повърхност на чужда планета.

Източник: Science Alert