Учени съобщават, че са открили нов и по-лесен начин за идентифициране на вода в течно състояние и потенциално на живот на други планети, предаде Пи Ей Мидия/ДПА.

Процесът включва измерване на количеството въглероден диоксид в атмосферата на дадена планета и сравняване на измерванията за съседни светове.

Изследователите обясняват, че ако на дадена планета количеството на въглеродния диоксид в атмосферата е по-малко сравнение със съседните планети, това предполага наличие на вода в течно състояние на нейната повърхност.

Теорията е, че въглеродният диоксид в атмосферата на планетата се разтваря в океан - точно както на Земята, или се абсорбира от биомаса с планетарен мащаб, казват от екипа, цитиран от БТА. Авторите на изследването, публикувано в сп. "Нейчър астронъми", допълват, че досега не е имало практически метод за откриване на наличието на вода в течно състояние.

Най-близко до идентифицирането на течност на повърхността на планета е чрез използването на нейния блясък - как светлината на звездите се отразява от водата. Той обаче може да е твърде слаб, за да бъде открит от сегашните обсерватории.

Изследователите казват, че са разработили нещо, което наричат нов "подпис за обитаемост". Чрез него може да се определи дали една планета е способна да приема и задържа вода в течно състояние на повърхността си.

"Сравнително лесно е да се измери количеството въглероден диоксид в атмосферата на дадена планета", казва Амори Трио, професор по екзопланетология в университета на Бирмингам. "Това е така, защото въглеродният диоксид е силен абсорбатор в инфрачервения спектър. Същото свойство причинява настоящото повишаване на глобалните температури тук, на Земята", допълва ученият.

Трио обяснява още, че сравнявайки количеството на въглеродния диоксид в атмосферите на различни планети, чрез новия подпис за обитаемост могат да бъдат идентифицирани онези от тях, на които има океани и съответно по-голяма вероятност за поддържане на живот. 

Освен че разработват нов начин за идентифициране на потенциално обитаеми планети, учените смятат, че изследванията им могат да бъдат използвани за разкриване на повече информация за критичните точки в околната среда.

"Венера и Земята, например, изглеждат невероятно сходни, но в атмосферата на Венера има много високо ниво на въглерод. Възможно е в миналото да е имало климатична повратна точка, която да е довела до това тази планета да стане необитаема", казва Трио.