Този уикенд задължително излезте навън, за да станете свидетели на едно от най-зрелищните космически събития на годината - метеорния дъжд Персеиди.

Пикът ще настъпи в нощта срещу неделя, 13 август, но според прогнозите наблюдението ще бъде отлично и през предходните нощи. Всъщност изследователите твърдят, че това ще бъде една от най-добрите години за наблюдение на Персеидите.

"Условията тази година не биха могли да бъдат по-идеални", обяснява Диана Ханникайнен, редактор в Sky & Telescope в съобщение за медиите.

"Намаляващият полумесец, който е осветен само на 8 процента, изгрява в ранните часове на 13 август и няма да попречи на наблюдението."

Персеидите ще могат да се наблюдават от почти всички в Северното полукълбо, а на тъмните места ще се вижда приблизително по един метеор в минута.

Тези „падащи звезди" всъщност представляват прах и отломки, които се удрят в атмосферата ни с висока скорост и изгарят, докато Земята преминава през огромната опашка на кометата 109/Суифт-Тътъл (за последен път тя навлезе в нашия космически квартал през 1992 г., очаква се да ни навести отново през 2126 г.).

„Миг след като метеорното тяло се сблъска с молекулите на въздуха, атомите започват да излъчват светлина и тогава в небето се вижда светеща следа“, казва изследователят на метеорита Денис Вида от Западния университет в Канада.

"Най-доброто време ще бъде малко преди изгрев слънце на 12 или 13 август. Ако решите да се насладите на Персеидите вечерта, излезте след 22:00 ч. и гледайте на изток или североизток. Голямата мечка може да ви помогне да зърнете някои Персеиди".

Тази година Западният университет и NASA си партнират, за да пуснат уебсайт за метеорната активност, който ще ви помогне да разберете колко добро ще е шоуто в конкретната нощ.

За съжаление събитието е под хоризонта за хората в по-голямата част от Южното полукълбо. Но можете да гледате на живо от уюта на собствения си дом чрез живото предаване на проекта "Виртуален телескоп" в неделя в 04:30 българско време.

Защо се нарича Персеиди?

Опашките на всички метеори изглеждат така, сякаш сочат към съзвездието Персей в северното полукълбо. Ето защо събитието се нарича метеорен дъжд Персеиди.

По време на пика на метеоритния дъжд, когато преминаваме през най-гъстата част на опашката, звездните наблюдатели в Северното полукълбо могат да очакват да видят до 60-70 падащи звезди на час, при условие че небето над тях е тъмно и ясно.

Дъждът през 2016 г. беше страхотен, като близо 200 метеора на час осветиха нощта благодарение на факта, че Юпитер придърпваще праховата следа на кометата и това от своя страна позволи на Земята да се промъкне по-дълбоко в потока.

Как най-добре да видите Персеидите?

Не забравяйте, че на очите ви са необходими около 30 минути, за да се адаптират напълно към тъмнината, и не се притеснявайте – не ви трябва модерно оборудване, ще можете да видите всичко лесно с невъоръжено око, особено ако успеете да излезете от града и да се отдалечите от смога и светлинното замърсяване. Плажовете винаги са добри места за наблюдение.

"Основното нещо, което би могло да попречи на удоволствието от спектакъла, са облаците или светлинното замърсяване", предупреждава Ханикайнен.

Можете да потърсите достатъчно тъмно място близо до вас, като използвате този атлас на яркостта на изкуственото небе.

За съжаление, събитието е под хоризонта за хората в повечето части на Южното полукълбо.

Източник: Science Alert

Gallery

Снимка: pavolkostolny / Shutterstock