Новият телескоп „Иноу“ в Хаваите, чиято основна цел е да изучава нашето Слънце, направи първите си снимки. И те са наистина впечатляващи. Нивото на детайли е поразително. Всяко едно „зрънце“, което виждате на тях, е с площ, сходна с тази на Франция или щата Тексас например.

В центъра на тези парченца пък забелязваме по-светли участъци. Това са издигащите се колони от плазма, нагряти до температура от почти 6000 градуса по Целзий. След като плазмата се охлади, тя се връща обратно, потъвайки в пукнатини между отделните парчета от повърхността.

„Иноу“ има 30-километрова резолюция, което му дава възможност да прави два пъти по-близки снимки от всички досега. Той струва 344 млн. и разположен на връх в Хавай, висок 3000 метра. Телескопът се изгражда от 2013 г. и има едно от най-големите огледала - около 4 метра.

Поддържането му в добро състояние, докато се наблюдава Слънцето, е била една от най-трудните задачи. При директно наблюдение и най-малката промяна в темепратурата може да влоши качеството на снимката. Всяка нощ се изразходват огромни количества лед, за да се оглажда телескопът. Те се разтоварват в резервоари, а след това чрез система за въздушно разпръскване се отвеждат до основното огледало.

Идващата от слънцето светлина се отразява в основното огледало, а след това отива към система от други огледала. Там "подскача" между отделните огледала, като в същото време се измерва от различни инструменти.