Ако погледнете към небето на 2 февруари, ще имате възможност да зърнете обект, който не ни е навестявал от времето на неандерталците. По това време кометата C/2022 E3 (ZTF), oткрита от телескоп в Калифорния през март 2022 г., ще се доближи максимално до Земята и ще бъде видима с невъоръжено око.

Според изчисленията този обект извършва една пълна орбита около Слънцето веднъж на около 50 000 години. Това означава, че последния път, когато хората са я зърнали, е било през късния палеолит, когато човечеството е започнало да се разпространява из Азия и Европа.

На 12 януари C/2022 E3 (ZTF) достигна перихелий – т.е. най-близкото си разположение спрямо Слънцето. По това време тя бе на около 160 млн. км от нашата звезда. В момента не може да бъде видяна без помощта на телескоп.

Възможно е обаче да я видим с невъоръжено око в началото на идния месец, тъй като на 2 февруари тя ще премине най-близо до Земята. Въпреки че, както отбелязва Sky at Night, тя вероятно ще прилича по-скоро на прашинка от тебешир върху дъска (т.е. няма да може да стъпи и на малкия пръст на кометата Леонард и ослепителното шоу, което предостави тя).

В понеделник тя се появи между Голямата мечка и Полярната звезда. А в сряда се очаква да е до съзвездието Жираф, граничещо с Голямата мечка и Малката мечка. Важно е да бъде намерено отдалечено място, за да се избегне светлинното замърсяване в населените места. 

Кометата може да предостави данни за първичната Слънчева система, тъй като се е образувала в ранните й етапи, обясни физикът от Калифорнийския технологичен институт Томас Принс.

Източник: IFLScience