Космонавтът Валерий Поляков, поставил рекорд за най-дълъг полет в космоса, почина на 80 години, съобщи ТАСС, позовавайки се на Роскосмос.

"Държавната корпорация "Роскосмос" с прискърбие съобщава за кончината на Валерий Поляков, Герой на Съветския съюз, Герой на Русия, пилот-космонавт на СССР, носител на световния рекорд за най-дълъг полет в космоса (437 дни)", се посочва в изявлението, направено от руската космическа агенция.
 
Роскосмос поднася съболезнованията си на роднините и близките на космонавта, допълва БТА. Валерий Поляков е участник две космически експедиции. Престоят му в орбита е общо 678 дни и 16 часа. От Роскосмос припомнят, че изследванията на космонавта са помогнали да се докаже, че човешкото тяло е готово да пътува не само в околоземна орбита, но и в далечния космос.
 
Рекордът за продължителност на мисия е поставен по време на полета на станцията "Мир" от януари 1994 г. до март 1995 г. За този полет Поляков е удостоен със званието Герой на Русия. За първия си полет през 1989 г. космонавтът е удостоен със званието Герой на Съветския съюз.