Рядко сливане между галактически купове разкри един още по-рядък феномен – астрономи откриха огромен нискочестотен радио „мост“, простиращ се на цели 6.5 млн. светлинни години. Той е доказателство за магнитното поле, което ги свързва по време на ранния етап на сливането.

Това е едва вторият път, в който астрономите откриват подобен радио мост, свързващ сливащи се галактики. Те обаче вече имат по-ясна представа за начина, по който се образува.

Галактическите купове се намират на 3 млрд. светлинни години – в група, наречена Abell 1758. В сливането участват общо четири галактически купа, разделени на две дойки. И двете се характеризират с радио хало, което най-вероятно се генерира от ускоряването на електроните при самото сливане. Дистанцията между тях е цели 6.5 млн. светлинни години, но един ден тези две двойки ще образуват четири галактически купа.

Този сценарий е изключително сходен с галактическите купове Abell 0399 и Abell 0401, които миналата година се превърнаха в първите сливащите се галактически купове, свързани от нискочестотен радио мост. С помощта на нискочестотния радио телескоп LOFAR, който се състои от 25 000 антени на 51 различни места, астрономите засякоха ясно различима радио емисия на 140 мегахерца.

Сега екип от астрофизици, ръководен от Андреа Ботеон от Обсерваторията Лайден в Нидерландия, насочи LOFAR към Abell 1758. На 144 мегахерца учените откриха радиоемисии, простиращи се между A1758N и A1758S – досущ като радио моста между Abell 0399 и Abell 0401.

Източник: Botteon et al., MNRAS, 2020

„Потвърждаваме наличието на гигантски мост от радиоемисии, свързващ двете системи… Това е вторият подобен мащабен радио мост, наблюдаван до момента в двойка купове. Той е ясно видими на снимката, направена от LOFAR на 144 мегахерца и леко разпознаваем на 53 мегахерца.“

Според учените този радио мост свидетелства за наличието на обширно магнитно поле, свързващо двата купа. Ако това магнитно поле действа като синхотрон (ускорител на частици), електроните би трябвало да се ускоряват по него до релативистични скорости и да произвеждат синхотронна радиация, която може да бъде засечена под формата на нискочестотно радио сияние.

Съществува обаче и друго обяснение – ускорението на Ферми, при което електрони, взаимодействащи с турбуленцията и астрофизичните ударни вълни, се ускоряват и подхранват електромагнитните емисии.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.