Космическата сонда "Джус" записа данни за магнитно поле, докато разгръщаше 10,6-метровата си стрела с магнитометър, съобщи на сайта си Европейската космическа агенция (EКА).
 
Апаратът на ЕКА беше изстрелян на 14 април от космодрума Куру, Френска Гвиана, пише БТА. Целта на мисията "Джус" (JUICE - Jupiter Icy Moons Explorer) е да изследва Юпитер - най-голямата планета в Слънчевата система, и три от ледените й луни - Калисто, Европа и Ганимед, в търсене на обитаема среда за извънземни форми на живот. По план пътуването на сондата трябва да продължи осем години. 

Разполагането и задействането на антените, стрелите, сензорите и инструментите на сондата ще продължи в следващите месеци в рамките на т.нар. фаза на въвеждане в експлоатация.
 
Стрелата с магнитометъра на "Джус" (J-MAG) беше разгърната на 21 април, когато апаратът се намираше на около 1,7 милиона км от Земята. 

След като достигне Юпитер през 2031 г., J-MAG ще помогне за изследване на магнитното поле на планетата и взаимодействието му с това на Ганимед, както и да проучи скритите океански слоеве и ледените кори на големите луни на планетата. 

J-MAG е един от десетте инструмента, които ще изследват Юпитер и неговите най-големи океански луни Ганимед, Европа и Калисто. Смята се, че те имат океани от течна вода, скрити под ледената кора.