Астрономи откриха нещо озадачаващо в атмосферите на две екзопланети – барий. 56-ият елемент от периодичната система е най-тежкият, откриван в атмосферата на екзопланета до момента. Той е засечен в горните пластове на два странни свята – свръхгорещите юпитероподобни планети WASP-76 b и WASP-121 b. И не, не преувеличаваме, като казваме странни. Учените смятат, че на WASP-76 b вали желязо, а на нощната страна на WASP-121 b – течни сапфири и рубини.

"Загадъчният и противоречащ на интуицията въпрос е защо има толкова тежък елемент в горните слоеве на атмосферата на тези планети?", казва ръководителят на изследването Томаш Асеведо Силва от университета на Порто и португалския Институт по астрофизика и космически науки.

WASP-76 b и WASP-121 b не са обикновени екзопланети. И двете са известни като свръхгорещи юпитери - планети, сравними по размери с Юпитер и с температури на повърхността, надвишаващи 1000 градуса по Целзий. Това се дължи на близостта им до техните звезди, около които обикалят за един или два земни дни. Астрономите дори смятат, че на екзопланетата WASP-76 b вали дъжд от разтопено желязо.

Поради тези причини за учените се е оказало изненадващо да открият барий, който е 2,5 пъти по-тежък от желязото, в горните слоеве на атмосферите на WASP-76 b и WASP-121 b. "Предвид голямата гравитация на планетите бихме очаквали тежки елементи като бария бързо да паднат в долните слоеве на атмосферата", обяснява съавторът на изследването Оливие Деманжон.

Фактът, че барият е открит в атмосферите и на двата свръхгорещи юпитера, предполага, че тази категория планети може да е дори по-странна, отколкото се смяташе досега.

Изучаването на атмосферите на екзопланети като свръхгорещите юпитери е изключително полезно. "Тъй като са газообразни и горещи, техните атмосфери са много разширени, което ги прави по-лесни за наблюдение и изучаване, отколкото тези на по-малки или по-хладни планети", обяснява Деманжон. Подобни изследвания ще осигурят и по-добро разбиране на механизмите на формиране и еволюция на екзопланетите.

Досега барий не е откриван на екзопланети, затова наблюденията предизвикват голям интерес сред астрономите. За тях е очевидно, че елементът е бил издигнат на голяма височина от някакъв естествен процес, но какъв е той засега остава загадка. Отговорът как барият се е появил в горните слоеве на атмосферите на екзопланетите предстои да бъде потърсен в по-нататашни изследвания.

Изследването е публикувано в Astronomy & Astrophysics.