Новооткрита екзопланета е една от най-екстремните, на които сме се натъквали до момента. Този газов гигант, кръстен TOI-2109b, е абсолютен звяр – с 1,35 пъти по-голям размер и 5 пъти по-голяма маса от Юпитер. Освен това орбитира толкова близо до своята звезда, че се завърта веднъж на всеки 16 часа.

Това е най-близката орбита на газов гигант, засичана до момента. Нещо повече – тя се скъсява постоянно. С други думи TOI-2019b е обречена.

„Дневната“ ѝ страна е изпепеляващо гореща с температури до 3227 градуса по Целзий – повече дори от някои звезди.

Това е втората най-гореща екзопланета, откривана до момента. Това означава, че попада в категорията на ултрагорещите юпитери. Астрономите се надяват, че тя ще ни разкрие повече за начина, по който тези екстремни светове се раждат, както и за взаимодействията между дадена звезда и една екзопланета, орбитираща в опасна близост.

„Ако имаме късмет, след една или две години ще можем да научим как планетата се придвижва все по-близо до своята звезда – казва астрономът Ян Уонг от Центъра за космически полети „Годард“ на NASA. – В рамките на нашия живот няма да видим как планетата пада в своята звезда. След 10 млн. години обаче тя може и да не съществува повече.“

Изследването е публикувано в The Astronomical Journal.

Източник: Science Alert