Представете си, че се намирате на Червената планета, в района на кратера Джезеро, и виждате как спътникът Фобос преминава пред Слънцето. Марсоходът „Пърси“ на NASA става свидетел точно на тази невероятна гледка и я заснема с помощта на своята камера с висока резолюция Mastcam-Z.

Крайният резултат е поразителен. Според NASA това е възможно най-качеството наблюдение на слънчево затъмнение от този тип на Марс. То се случва на 2 април 2022 г. (земна дата, разбира се) и трае малко над 40 секунди. Това означава, че видеото е почти 1:1 с онова, което вижда „Пърси“ в реално време.

Времето, за което Фобос закрива Слънцето, е много по-малко от типичното затъмнение тук на Земята. Все пак марсианският спътник е 157 пъти по-малък от Луната.

Mastcam-Z разполага със специални филтри, които му позволяват да се взира директно в Слънцето. Видеото е с толкова висока разделителна способност, че на него можем да видим дори слънчевите петна на нашата звезда.

Учените казват, че всяко едно подобно затъмнение им позволява да измерват дребните промени, които настъпват в орбитата на Фобос с течение на времето.

Източник: Universe Today