Нова снимка, направена от телескопа „Хъбъл“, показва бурното и постоянно променящо се време на газовия гигант Юпитер. Наличието на турбулентни облаци в северното полукълбо би могло да означава, че се формира нова въртелива буря, докато на юг бурята под Голямото червено петно (и горе-долу на половината на неговия размер) бавно променя цвета си от бяло към червено.

Ако тази гледка не ви впечатлява, то вляво бихте могли да видите ледения спътник Европа – когато става дума за търсене на извънземен живот, той е една от основните ни цели.

Голямото червено петно е най-известната буря на повърхността на Юпитер – тя е и първото нещо, което се набива на око в тази нова снимка. Наистина е огромна, върти се обратно на часовниковата стрелка и астрономите смятат, че се е сформирала преди най-малко 350 години.

Източник: NASA, ESA, A. Simon/Goddard Space Flight Center, M. H. Wong/University of California, Berkeley, and the OPAL team

Изглежда, че през последните няколко десетилетия Голямото червено петно се смалява, но учените все още не знаят защо. Въпреки това то продължава да има внушителни размери – в момента достига ширина от 15 800 км (за справка – през 2017-а е било 16 350 км) – и все още е по-голямо от диаметъра на Земята (12 742 км).

Наскоро Голямото червено петно се смалява с по-малка скорост, но този процес не е преустановен напълно. Под него можем да видим буря, наречена Oval BA. Тя е много по-млада от Голямото червено петно, но това не я прави по-малко впечатляваща. Образувала се е в края на 90-те години на миналия век от 3 по-малки бури, бушуващи близо 60 години. Оттогава насетне нейният интензитет не е престанал да нараства.

Интересното в случая е, че Oval BA е започнала живота си като бяла буря, но през 2006-а учените забелязват, че тя постепенно се оцветява в червено – досущ като по-големия си братовчед. Както и сами можете да видите, червеният цвят не се е запазил – днес бурята отново е бяла. Новата снимка на „Хъбъл“ обаче показва, че и това състояние не е перманентно – изглежда Oval BA отново почервенява.

Има ли някакъв ритъм в промяната на цветовете? Тепърва ни предстои да разберем. Вероятно обаче ще минат множество години, преди да намерим категоричен отговор на този въпрос.

Източник: NASA, ESA, A. Simon/Goddard Space Flight Center, M. H. Wong/University of California, Berkeley, and the OPAL team

 

В северното полукълбо пък (на по-умерени височини) се е появила една изключително ярка бяла буря – тя се движи с около 560 км/ч и оставя след себе си своеобразна струя. Както и сами можете да предположите, бурите на Юпитер се появяват и изчезват постоянно, но тази конкретно изглежда по-различна.

Малки и тъмни циклонови бучки, въртящи се обратно на часовниковата стрелка и вплетени в струята, я следват. Досега учените не са виждали подобно нещо и предполагат, че това е заформяща се дълготрайна буря, подобна на Голямото червено петно и Oval BA на юг.

Източник: Science Alert