През всичките 4,6 млрд. години, откакто съществува, Марс е попадала под обстрел от множество астероиди и комети. Днес повърхността на Червената планета е покрита с близо 43 000 кратера, по-големи от 5 км, а някои региони са претърпели повече удари от други.

В древния планински регион Noachis Terra, подложен на силно бомбардиране преди близо 4 млрд. години, астрономите забелязаха необикновен троен кратер, съставен от три припокриващи се вдлъбнатини.

Тази естествена диаграма на Вен не е толкова голяма, колкото някои други кратери в Noachis Terra (някои от които се простират на почти 140 км, но най-малкият от трите кратера достига впечатляващите 28 км широчина.

А това е само една от вдлъбнатините. С малко припокриване най-големият от кратерите добавя още 45 км.

Тройният кратер, заснет от Mars Express High Resolution Stereo Camera (HRSC)

Дали този троен кратер се е получил вследствие на един сблъсък или няколко, все още е трудно да кажем. Учените смятат, че обектът, ударил Марс, вероятно се е разпаднал на три парчета, които впоследствие са паднали на планетата в относителна близост. Други подобни примери за подобно разпадане обаче не довеждат до подобни формации, нито пък те са толкова прилежно припокриващи се.

Двойните и тройните кратери са необичайна, но сравнително известна гледка. Срещаме ги както на Марс, така и на Земята, макар че не всички са образувани по един и същи начин.

През 2015-а например астрономи забелязаха сходен троен кратер в Elysium Planitia край екватора на Марс (на снимката по-долу). По това време учените предполагаха, че най-вероятно той се е образувал вследствие на астероид, разпаднал се в атмосферата (или на по-малък астероид в орбитата на по-голяма бинарна двойка).

Източник: NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

През 2017-а Mars Reconnaissance Orbiter забеляза удължена вдлъбнатина, образувана от три слели се кратера. Според астрономите тя се е получила от три космически обекта, летящи в близка формация.

Други смятат, че двойните кратери са образувани от двойни астероиди, съставени от две или повече скалисти тела летящи в близост или намиращи се в близка орбита едно около друго. Едва 2 процента от всички астероиди са такива, но това не означава, че те не се врязват в планетите и не оставят белези като този.

„Другото потенциално обяснение е чисто и просто съвпадение – казва в прес съобщение Европейската космическа агенция. – В различни периоди от времето три отделни космически обекти може да са ударили повърхността на Марс точно на това място и да са създали тази форма съвсем случайно.“

Източник: ESA/DLR/FU Berlin/CC BY 3.0

Източник: Science Alert