Учените откриха доказателства, според които най-близкия до нас звезден куп е повлиян от невидим космически обект, чиято маса е приблизително 10 млн. пъти по-голяма от тази на Слънцето. Предварителните открития са публикувани в Astronomy & Astrophysics.

Въпросният звезден куп, известен като Хиадите, се намира на 153 светлинни години от нас. Той наподобява V-образна структура от звезди в главата на съзвездието Телец. Тази група от гравитационно обвързани помежду си звезди се разпростира на площ от 60 светлинни години. Според новото научно изследване обаче някога тук е имало много повече звезди.

С помощта на сателита Гая на Европейската космическа агенция астрономи от цял свят успяха да създадат най-точните карти на звездите в Млечния път. Посредством тези прецизни позиции и скорости учените могат да определят не само къде се намират звездите в конкретния момент, но и къде са били и къде ще бъдат.

Благодарение на това екипът, работещ върху Хиадите, успя да открие нещо, което не е било наблюдавано до момента в звездните купове като цяло – приливни опашки. При сблъсък между галактики често част от материала се подрежда под формата на дълга опашка, разпростираща се от един обект до друг. От доста време насам подозирахме, че и при звездните купове нещата стоят по този начин. Някои звезди ще бъдат избутани напред заради гравитационните ефекти на останалите звезди, докато други – ще изостанат.

Великолепната приливна опашка на галактиката Попова лъжичка. Източник: NASA

Благодарение на компютърни модели, симулиращи купа, както и на данни от Гая, екипът успява да идентифицира тези приливни опашки за първи път в звезден куп. По този начин учените на практика откриват хиляди звезди, които някога са принадлежали към него, но в момента се разпростират на дължина от 2600 светлинни години.

Оказва се обаче, че в тази приливна опашка има по-малко звезди от очакваното. Екипът не вярва, че това се дължи на разпадането на звездния куп на близо 700 млн. години. По-скоро той се е натъкнал на нещо голямо.

„Трябва да е имало близко взаимодействие с тази наистина многобройна група и Хиадите просто са били смазани", казва астрономът Тереза Жерабкова, която е изучавала заедно с други изследователи партида данни от космическата обсерватория "Гая", специализирана в астрометрията.

В момента няма основен заподозрян. Възможно да става дума за голям газов облак или друг звезден куп, но нищо в района на Хиадите не успява да ни подскаже какво точно се е случило или кой е виновникът.

Астрономите предполагат, че триенето може да е настъпило при голямо натрупване на тъмна материя. За тях обаче е трудно да поддържат тази хипотеза с факти, тъй като не е възможно прякото откриване на тъмната материя и нейното съществуване и положение само интуитивно се предполага по влиянието, което оказва върху Вселената, която я заобикаля.

Източник: IFLScience