Формите на живот от Земята могат временно да оцелеят в атмосфера, подобна на тази на Марс. Това сочи ново проучване на Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство (НАСА) и Германския аерокосмически център, цитирано от „Индипендънт“.

В съвместен експеримент учените са тествали издръжливостта на микроорганизми в условия, подобни на тези на Червената планета, издигайки ги чрез балони до голяма надморска височина.

„Успешно тествахме нов начин за излагане на бактерии и гъбички на условия, подобни на тези на Марс, като използвахме научен балон, за да изстреляме експериментално оборудване в стратосферата на Земята“, разказва Марта Кортесао, водещ автор на изследването.

Според Катарина Сиемс от Германския аерокосмически център някои микроби могат да са безценни в изследването на Космоса. „Те биха могли да ни помогнат да произвеждаме хранителни и материални запаси независимо от Земята, което ще бъде от решаващо значение“, разказва тя.

Микробите са били поставени в т.нар. MARSOBOx (експеримент за радиация, оцеляване и биологични резултати за микроби в атмосферата).

„Кутията носеше два пробни слоя, като долният бе защитен от радиация. Това ни позволи да отделим въздействието на радиацията от другите тествани условия: изсушаване, атмосфера и температурни колебания по време на полета“, обясни Кортесао. „Пробите от най-горния слой бяха изложени на над хиляда пъти повече UV лъчение от нивата, които могат да причинят слънчево изгаряне на кожата ни“, добави още тя.

В крайна сметка не всички микроби издържат на теста, но например черната плесен Aspergillus niger може да бъде съживена след връщане обратно на Земята.

Източник: Мениджър Нюз