"Работя тук от 37 години и това е най-вълнуващото нещо, в което някога съм участвал". Това са думи на Рик ЛаБроуд - директор на полетите в NASA, чиято отговорност е да ръководи историческа космическа мисия: първата от програмата "Артемис" за завръщането на американците на Луната, предаде Франс прес. 

ЛаБроуд споделя вълненията си преди планирания старт на мисията от емблематичната контролна зала в Хюстън, Тексас. 
    
За първи път след последната мисия "Аполо" през 1972 г. ракета - най-мощната в света - ще изведе обитаема капсула в орбита около Луната, преди да се върне на Земята. През 2024 г. астронавтите ще се качат на борда й, за да осъществят същото пътуване, а през следващата година (най-рано) отново ще стъпят на Луната, допълва БТА, За тази първа тестова мисия, наречена "Артемис 1" ("Артемида 1"), която ще продължи 42 дни, в известния Център за управление на полетите, модернизиран за случая, във всеки един момент ще има десетина души.

Екипите репетират плана на полета от три години. 

"Всичко това е напълно ново. Изцяло нови ракета, кораб, контролен център", казва Брайън Пери, който ще бъде на пулта, отговарящ за траекторията непосредствено след изстрелването. 

"Мога да ви кажа, че сърцето ми ще бие лудо, но ще се постарая да остана концентриран", споделя потупвайки се по гърдите Пери, който е участвал в много полети на космически совалки.

Лунен басейн 

Отвъд контролната зала целият космически център "Джонсън" е настроен на лунно време. 

В средата на огромния басейн с дълбочина повече от 12 метра, в който тренират астронавтите, е спусната черна завеса. От едната страна все още е потопеното копие на Международната космическа станция (МКС). От другата страна, на дъното на басейна, постепенно се създава лунна среда с гигантски скални модели, изработени от фирма, специализирана в производството на декори за аквариуми.  

"Започнахме да слагаме пясък на дъното на басейна само преди няколко месеца. Големите камъни пристигнаха преди две седмици", казва Лиса Шор, заместник-ръководител на Лабораторията за неутрална плаваемост (NBL). "Всичко все още е в процес на разработка", допълва тя. 

Във водата астронавтите могат да изпитат усещане, близко до безтегловността. За лунна тренировка те се натоварват така, че да усещат само една шеста от теглото си.

От стая над басейна астронавтите се насочват дистанционно, със забавянето от четири секунди, с което ще се сблъскат на Луната.

Шестима астронавти вече тренират там, като до края на септември се очаква да ги последват още шестима, които за първи път ще облекат новите лунни скафандри на NASA.