Хората, които решат да посетят Марс, ще се нуждаят от място, където да се подслонят от радиацията, температурните колебания и прашните бури, които тормозят планетата. Ако светът е подобен на Земята или Луната, на него е възможно да има големи подземни лавови тръби, в които да се намират убежища. А срутените участъци могат да ни осигурят достъп до тях.

Дали тази дупка на Марс води към по-голяма подземна пещера?

Това изображение е заснето от камерата HiRISE (High-Resolution Imaging Science Experiment) на Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) на НАСА.

Ямата е с диаметър само няколко метра и се намира в района на Арсия на Марс. Арсия е един от трите спящи вулкана в групата Тарсис.

Това оцветено изображение на повърхността на Марс е създадено с данни от Mars Reconnaissance Orbiter. Линията от три вулкана е групата Тарсис. NASA/JPL-Caltech/ Arizona State University)

Районът Тарсис на Тарсиската издатина представлява огромна вулканична равнина с диаметър хиляди километри. Тя е издигната в сравнение с останалата част на Марс и е средно на около 10 км над средната надморска височина на планетата. Очевидно регионът е бил вулканично активен в миналото и характеристики като ямата са пряк резултат от древната вулканична дейност.

Няколко ями в района на Арсиа може да представляват срутени покриви или отвори на подземни лавови тръби.

Все още обаче знаем съвсем малко. Изображение на една от тях показва осветена странична стена, което може да означава, че това е просто цилиндрична яма.

Тези снимки на яма близо до Арсия са направени преди няколко години. Изображението вляво е заснето първо и учените се чудят дали то не води към лавова тръба или пещера. След това е заснето изображението вдясно, което показва странична стена. Страничната стена може да показва, че няма тръба или пещера. (NASA/JPL/University of Arizona)

Дупката на показаното изображение може да е просто яма или шахта, а не вход към пещера или лавова тръба. Подобни образувания се срещат на хавайските вулкани, където се наричат ямни кратери. Не се свързват с дълги пещери или лавови тръби. Те са резултат от срутване, което се е случило много по-дълбоко под земята.

На Хавайските острови кратерите са дълбоки от 6 до 186 метра и широки от 8 до 1140 метра. Ямата Арсия на водещото изображение е дълбока само около 178 метра.

Имаме много по-добра представа за лавовите ями и тръби на Луната, отколкото на Марс. Знаем, че някои от тях са термично стабилни при температура около 17 С. Разполагаме и с по-добри техни изображения, които разкриват покрити с камъни подове.

Впечатляваща гледка към кратера Морето на спокойствието на Луната 100-метровата яма може да осигури достъп до лавова тръба. (NASA/GSFC/Arizona State University)

Учените проучват въпроса как точно да изследват тези лунни пещери и лавови тръби. Вече дори ас създадени концептуални проекти за роботи, които да свършат тази работа. Може би на Луната астронавтите биха могли да се приютят в надуваеми хабитати в тези тръби, където да са защитени от температурни колебания, радиация и микрометеорити.

Що се отнася до Марс, тук няма причина лавовите тръби да не съществуват. Всъщност гравитацията на Червената планета е много по-слаба от тази на Земята и това би трябвало да позволи създаването на много по-големи тръби.

Една яма на марсианския вулкан Павис Монс е особено интригуваща. Под мея има някаква празнота, но е трудно да се установи нейното естество. Дали това е лавова тръба? Ако е така, тя е по-малка от повечето на Земята.

Марсианските лавови тръби продължават да бъдат загадка. Учените са открили множество морфологични доказателства, които предполагат, че те са многобройни.

Но в науката не може да се предполага, че са там, въпреки че изглежда вероятно да са. Няма ясна причина, поради която да не съществуват. Възможно ли е един ден те да осигурят подслон на астронавти? Може би.

Първо обаче ще трябва да ги изследваме с помощта на роботи.

Източник: Universe Today