Според изпратените обратно данни от последния робот, който кацна на Марс, той "усетил" как земята се разклащала под краката му, както и силни вихрушки и внезапни пориви на вятъра, които преминавали като „атмосферно цунами”.

Измерванията са първите, върнати от робота на НАСА "InSight", който през ноември 2018 г. кацна успешно в пустошта на марсианския район наречен "Elysium Planitia" с мисия за проучване на вътрешността на планетата.

Снабден със сеизмометър, който е достатъчно чувствителен за откриване на вибрации, по-малки от големината на атом, "InSight" е регистрирал 174 земетресения на Марс през първите 10 месеца, доказвайки без съмнение, че Червената планета е сеизмично активна.

Оттогава този брой е нараснал до около 450.

Някои от най-силните земетресения имат магнитуд от три до четири по скалата на Рихтер и изглежда, че идват от Cerberus Fossa -  регион, който е разположен на 1600 километра източно от робота и е известен на учените със силните течове на лава.

Тъй като вълните от земетресенията са под налягане и отскачат във вътрешността на планетата, те могат да разкрият детайлни подробности за нейната вътрешна структура.

"Най-накрая и за първи път установихме, че Марс е сеизмично активна планета", заяви Брус Банерд, който е главен ръководител на мисията.

Данните показват, че Марс е по-малко сеизмично активна от Земята, но повече от Луната, където също бе регистрирана сеизмична активност по време на космическата програма Аполо.

В момента учените анализират информацията, за да разберат повече за външните, а също така и за по-дълбоките слоеве на Марс.