На 14 декември около 21 ч вечерта е пикът на метеорния поток Джеминиди – един от най-забележителните в годината. Неговите падащи звезди вече проблясват на фона на нощното небе. Броят им може да достигне до 120 на час.

Същата вечер Луната ще залезе за София в 18:03 ч, което означава, че наблюденията нама да бъдат затруднени.

Метеорният поток е причинен от обект на име 3200 Фаетон, който се смята за изгаснала комета. Радиантът на Джеминидите (привидната точка, от която се появяват) се намира в съзвездието Близнаци (Gemini), откъдето произхожда и названието им. Метеорите се движат с умерена скорост по небосклона, реалната им скорост е около 35 км/сек, поради което се забелязват лесно. Първото описано наблюдение на джеминидите е от преди 150 години – много по-скоро, отколкото други метеорни потоци, като Персеидите и Леонидите например.

Възможно е да видите „падащите звезди“ и от прозореца на дома си, но за да сте сигурни, че ще се насладите на небесното зрелище, е най-добре да потърсите място далеч от градските светлини. И за да направите преживяването наистина специално, не забравяйте да си намислите желание.