На 18 февруари 2021-ва, преди малко повече от седмица, марсоходът Perseverance кацна в кратера Джезеро на повърхността на Марс. Хора от цял свят наблюдаваха историческото събитие, а през идните дни се появиха и множество изображения, показващи както повърхността на Червената планета, така и самото спускане на „Пърси“.

Най-скорошното е дело на Trace Gas Orbiter (TGO), който е част от програмата ExoMars на Европейската космическа агенция и „Роскосмос“. От своето разположение високо в марсианските небеса TGO успява да заснеме „Пърси“ в кратера Джезеро, както и останалите елементи от неговия спускаем модул.

TGO се намира в орбитата на Марс от 2016-та и продължава да събира данни за състава на атмосферата на планетата. По-специално, апаратът търси следи от атмосферен метан и други газове, които биха могли да бъдат резултат от геоложка или биологическа активност. Тези усилия са част от по-голямо начинание, което има за цел да определи дали преди милиарди години на Марс е имало живот.

Освен това TGO провежда и други важни научни операции, като препредаване на данни от роботизирани мисии на повърхността и снимки на космоса.

На 23 февруари TGO се възползва от своето разположение в орбитата на планетата и направи снимки  със своята система за цветно и стерео повърхностно изображение (CaSSIS), които показват както „Пърси“, така и парашута, топлинния щит и елементи на спускаемия модул в кратера Джезеро.

Източник: ESA

На първата снимка по-горе отделните елементи се открояват на фона като поредица от черни и ярки пиксели. Те са маркирани на второто изображение по-долу.

Източник: ESA

В случая спускаемият модул и топлинният щит се виждат като тъмни петна, разположени около два по-малки кратера. Същевременно парашутът и задната обвивка (намиращи се в непосредствена близост един до друг) са значително по-ярките петна.

Що се отнася до „Пърси“, той се намира в близост до долния център – марсоходът е относително бледата точица, разположена до малък хребет, водещ до един кратер.

Тук Perseverance ще прекара следващите две години (вероятно срокът на мисията ще бъде удължен) в търсене на признаци от микробен живот в миналото.

Източник: Science Alert