Вселената не е хаотично място, в което всеки обект функционира независимо от останалите. Повечето звезди са обвързани в галактики, които пък от своя страна са разделени от огромни и почти невъобразими разстояния.

Пространството между галактиките – т.нар. междугалактическо пространство – не е напълно празно. В него понякога можем да се натъкнем на някоя самотна звезда.

Сега за първи път астрономи смятат, че са открили доказателство за смъртта на една от тези самотни междугалактически звезди. Недалеч от Големия Магеланов облак – сателитна галактика на Млечния път – е засечен мистериозен и впечатляващо изряден кръг, излъчващ радиовълни. Той е кръстен J0624–6948.

Всичко това ви звучи познато? Има причина. Наскоро астрономи бяха озадачени от няколко мистериозни космически кръгове, излъчващи радиосигнали – т.нар. странни радиокръгове (ORC).

Астрономът Мирлсоав Филипович от Университета на Западен Сидни в Австралия забелязва въпросното сходство.

„Когато открихме за първи път този радио обект с почти съвършен кръг, си помислихме, че това е поредният ORC – казва той. – След като направихме допълнителни наблючдения обаче стана ясно, че най-вероятно този обект е нещо съвсем различно.

Странните радиокръгове са открити за първи път с помощта на най-мощните радиотелескопи в света (ASKAP). Тези обекти, изглежда, са огромни, далечни и притежават няколко отлични характеристики (най-важната от които е наличието на галактика в самия център).

Сега учените смятат, че ORC-ите са резултат от енергийните процеси в тези централни галактики, макар че все още не знаем какво точно е естеството на въпросните процеси.

Всъщност много е вероятно странните радиокръгове всъщност да са сфери. Една от причината, поради която ни приличат на пръстени, е заради перспективата.

Местоположението на  J0624–6948. Източник: Filipovic et al., MNRAS, 2022

Между J0624–6948 и странните радиокръгове обаче съществуват няколко ключови различия. Най-очевидното е, че при J0624–6948 не откриваме централна галактика. Освен това спектралния индекс на радиоемисиите е по-плосък от този на ORC-ите. J0624–6948 е и значително по-голям обект от типичния странен радиокръг.

Първоначално Филипович и неговият екип предполагат, че може да става дума за много по-голям ORC, за свръхизригване, произведено от звезда в близост до галактическия център, или за струи, изхвърлени от далечна свръхмасивна черна дупка.

В края на краищата обаче един конкретен сценарии се оказва най-вероятен.

„Най-вероятното обяснение е, че този обект е междугалактически остатък от свръхнова, образуван при избухването на звезда от покрайнините на Големия Магеланов облак. Тя е претърпяла единично-дегенерирана свръхнова тип Ia, при която избухват две звезди, орбитиращи една около друга“, обяснява Филипович.

„В такъв случай това, което потенциално сме открили, е уникален остатък от свръхнова, която се е разширила в разредена междугалактическа среда – среда, която не сме очаквали да открием в такъв обект. Според нашите оценки възрастта на обекта е от около 2200 до 7100 години."

Повечето остатъци от свръхнови не образуват толкова съвършен кръг. Разбира се, съществуват няколко подобни случая – например SN 1987A в Големия Магеланов облак, който наподобява око.

Ако учените са прави, то J0624–6948 ще се окаже остатък от междугалактическа свръхнова, откриван някога – подобен на сфера мехур, който се разширява отвътре навън. Според измерванията на екипа обектът се разпростира на около 155 светлинни години.

Изследването е публикувано в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Източник: Science Alert