Един ден астронавтите, които посещават извънземните небеса на Червената планета, ще могат да се насладят на гледка като тази по-горе.

Това е нова снимка на хоризонта на Марс, заснета от орбиталния апарат на НАСА "Одисей" по време на обиколката му около планетата от височина около 400 километра (за справка, Международната космическа станция (МКС) се намира на около 420 км над Земята).

Фотографията е същинско постижение, за чието координиране са били необходими месеци, и учените твърдят, че тя ще им позволи да сравнят Марс със Земята, като разгледат подобни снимки, направени от МКС.

"Ако имаше астронавти в орбита над Марс, това е перспективата, която те биха имали", казва астрономът Джонатън Хил от Държавния университет в Аризона. "Никой космически апарат досега не е имал такава гледка към Марс."

Фотографията е заснета с помощта на системата за изображения с термично излъчване на "Одисей", или THEMIS, и основната причина, поради която координацията ѝ отне толкова време, е, че THEMIS е на фиксирана позиция на орбиталния апарат и сочи право надолу към Марс от корема на космическия кораб.

Това е така, защото THEMIS се използва за картографиране на марсианската повърхност... поне в повечето случаи.

Цялата панорама. Можете да разгледате изображението в пълната му прелест ТУК. Източник: NASA/JPL-Caltech/ASU

За да видят хоризонта на Марс, учените тук, на Земята, изпращат команди за физическо накланяне на целия орбитален апарат "Одисей" на 90 градуса, насочвайки THEMIS по посока на ръба на хоризонта.

Освен това поддържат космическия апарат в това положение през цялата орбита, така че THEMIS да има време да направи серия от 10 изображения, които са „съшити“ в едно, за да се създаде панорамата.

Шансът за провал е бил огромен. За да се постигне най-добрата позиция, антената на космическия апарат е трябвало да бъде насочена настрани от Земята през цялото време. А това означава, че „Одисей“ не е имал контакт с нашата планета през цялото време на проекта.

Времето и усилията обаче, както и сами може да видите, са си заслужавали. На преден план се откроява сухата, покрита с кратери повърхност на Марс - очарователно чужд пейзаж. А над него се носи деликатната, крехка атмосфера на Марс, в която се реят облаци и прахова мъгла.

Подобна снимка е направена от Международната космическа станция, която се намира в орбита над Северна Африка. Зелено-жълтите светлини представляват въздушно сияние. Източник: NASA

Тъй като THEMIS е термокамера, данните от нея могат да разкрият температурата на обектите, което от своя страна може да помогне за изучаването на облаците.

На Марс има облаци от воден лед, както на Земята (и те са много красиви), но също така има и ледени облаци от въглероден диоксид, които се образуват при подходящи атмосферни условия. Изучаването им може да хвърли повече светлина за начините, по които функционира марсианската атмосфера.

Докато е насочена към хоризонта, THEMIS успява да заснеме и Фобос – марсианският спътник с форма на картоф.

Фобос, заснет от термокамерата THEMIS. Източник: NASA/JPL-Caltech

Фобос обикаля Марс за около 7,65 часа и учените не знаят откъде е дошъл - дали това е преминаващ астероид, който Марс е привлякъл в гравитационното си поле, или някога е бил част от Червената планета.

Всяко късче информация, която получаваме за този малък спътник, е част от данните, които учените могат да използват, за да изследват тази загадка.

Сега, след като "Одисей" показа на какво е способен, изследователите се надяват да направят повече снимки на марсианския хоризонт през различни периоди от годината, за да видят как атмосферата се променя през отделните сезони. Може би дори ще успеем да зърнем неуловимото зелено нощно сияние на Марс. Човек може да се надява.

Източник: Science Alert