Ако някога сте чували, че наклонът на Земята влияе върху броя на светлите периоди през годината, но никога не сте разбирали как точно, то тази красива анимация е специално за вас.

Тя е създадена от Саймън Прауд, учен, занимаващ се с наблюдение на Земята, от Националния център за наблюдение на Земята във Великобритания, в чест на последното лятното слънцестоене в Северното полукълбо (на 21 юни).

Прауд обяснява в Twitter, че изображенията са получени от метеорологични сателитни данни от Европейската организация за експлоатация на метеорологични спътници (European Organisation for the Exploitation of Meteorological Satellites). Видеото съчетава 365 изображения – всички са направени в 6 ч сутринта и покриват всички дни от изминалата година.

Ще видите как през юни, когато в Северното полукълбо е лято, места като Европа и Северна Африка са идеално осветени от слънцето в 6 часа сутринта. Превъртете обаче напред към декември и по това време на сутринта всичко е обвито в мрак.

Наклонът на Земята е една доста странна характеристика на нашата планета. По данни на NASA в момента оста ѝ е наклонена на 23,4 градуса. Известно е обаче, че тази стойност се променя. През последните милиони години наклонът е варирал между 22,1 и 24,5 градуса спрямо орбиталната равнина на Земята.

Най-вероятно тази характеристика на планетата е следствие от мащабен космически сблъсък. Съществува хипотеза, според която в зората на Слънчевата система – преди около 4,5 млрд. години - Земята е ударена от планета с размерите на Марс, наречена Тея. Освен че е наклонила оста на нашия дом, тя е отчупила и огромно парче скала, което в крайна сметка се е превърнало в Луната.

Така че следващия път, когато се потиснете от липсата на дневна светлина в разгара на зимата, можете спокойно да обвините Тея.

Източник: IFLScience