За първи път от половин век насам Конгресът на САЩ провежда публично изслушване за това какво знае за НЛО, което в момента официално се нарича „неидентифициран въздушен феномен”, съобщава Си Ен Ен. Промяната в името се налага, тъй като по-популярният термин НЛО (неидентифициран летящ обект) отдавна се свързва най-общо с понятието "извънземен космически кораб", предава Нова. Изслушването ще се фокусира върху първоначалната оценка на Пентагона за 144 доклада за неидентифицирани обекти от 2004 г. насам, от които е намерено рационално обяснение само на един.

„Американският народ очаква и заслужава лидерите в това правителство и разузнаване сериозно да оценят и да отговорят адекватно на всяка потенциална заплаха за националната сигурност”. Това посочва в изявление  конгресменът демократ от щата Индиана Андре Карсън, който оглавява комитета, организиращ изслушването.  От своя страна председателят на Комисията по разузнаването Адам Шиф подчерта, че „Американският народ заслужава пълна прозрачност”.

Необяснимите явление и тяхната евентуална връзка с извънземен интелект подхранват въображението на обществеността и поп културата от 1947 година, когато се случи така нареченият „инцидент от Розуел”. Тази седмица обаче поводът за изслушването се корени в доста по-скорошни събития. Тези неидентифицирани феномени са наблюдавани и записани от военните през последните няколко десетилетия, като информацията за тях, освен че изтече публично - беше потвърдена и след това разсекретена от американското правителство.

През 2020 година сенаторът от Флорида Марко Рубио прокара закон, според който директорът на Агенцията за национална сигурност трябваше да изготви доклад за „неидентифицираните въздушни феномени”, включително за летящи обекти, останали неразпознати. Документът от 9 страници беше оповестен на 25 юни 2021 година и предизвика повече насмешка и закачки в социалните мрежи, отколкото паника сред населението.

Можете да гледате изслушването на живо в приложения по-долу линк: