Китай обмисля варианта да изпрати космически апарат до покрайнините на Слънчевата система - на разстояние от цели 100 астрономически единици (1 AE е равна на разстоянието от Земята до Слънцето) или близо 15 млрд. км.

Според главния конструктор на лунната програма на страната академик У Вейжен "ако проектът бъде успешно реализиран, това ще бъде голям принос на Китай в развитието на света и на човечеството". По неговите думи космическата промишленост на КНР има възможност да се справи с тази задача.

Понастоящем има само два космически апарата, "Вояджър-1" и "Вояджър-2", които са напуснали пределите на Слънчевата система и сега пътешестват в междузвездното пространство. Получените от тях данни помогнаха на учените да изучат тази част от космоса и да открият редица аномалии на границата на Слънчевата система.

Същевременно мисията на NASA „Ню хърайзънс" (нови хоризонти) продължава своето пътешествие по ръба на Слънчевата система – на милиарди километри разстояние от Земята. На 17 април космическият апарат премина прага от 50 астрономически единици (АЕ). 1 АЕ е равна на дистанцията между Земята и Слънцето, което означава, че сега „Ню хърайзънс" се намира на 50 пъти по-голямо разстояние от нас, отколкото ние сме спрямо Слънцето.

През 2006-та, когато „Ню хърайзънс“ бе изстрелян, бяха нужни броени минути, за да се осъществи контакт с апарата. Днес, когато той се намира на около 7,5 млрд. км от нас, посланията му ни достигат за цели 7 часа, при все че пътуват със скоростта на светлината.

„Трудно е да си представим нещо толкова далечно – казва Алис Боуман, мениджър на операциите на мисията от лабораторията за приложна физика „Джонс Хопкинс“. – Едно нещо, което прави тази дистанция осезаема, е времето, за което ни е нужно тук на Земята да потвърдим, че космическият апарат е получил нашите инструкции. Преди това се случваше мигновено, днес – за 14 часа. Това прави въпросното екстремно разстояние реално.“