Китай и Русия се споразумяха за изграждането на лунна космическа станция, която ще бъде „отворена за всички държави“, предаде CNN.

Лидерите на космическите агенции на двете страни подписаха меморандум от името на своите национални правителства.

„Китай и Русия ще използват натрупания си опит в космическата наука, научноизследователската и развойна дейност, както и в използването на космически технологии и космическо оборудване, за да разработят съвместно план за изграждането на международна лунна научноизследователска станция (ILRS)“, става ясно от изявление на Китайското национално космическо управление.

Според „Роскосмос“ двете агенции планират да „насърчават сътрудничеството за създаване на ILRS с отворен достъп за всички заинтересовани държави и международни партньори, с цел укрепване на научноизследователското сътрудничество и насърчаване на изследването и използването на космическото пространство за мирни цели в интерес на цялото човечество“.

Лунната станция ще представлява комплекс от съоръжения на повърхността на естествения ни спътник и в орбита около него, които ще бъдат използвани за проучвания и експерименти.

Източник: Мениджър Нюз