Съвсем наскоро нови доказателства подкрепиха идеята, че на Венера има активен вулкан. Сега двама учени публикуваха нова карта на планетата, която изобразява всичките ѝ вулкани – общо 85 хил.! Тя би могла да помогне на изследователите да открият нови и свежи потоци от лава и дори да бъде от полза на бъдещите мисии, които ще имат за цел да изучават втората най-близка до Слънцето планета.

Картата е създадена от планетарните учени Пол Бирн и Ребека Хан от Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Тя се базира на данни, събрани от мисията „Магелан“ на NASA, която в периода 1990 – 1994 г. картографира повърхността на планетата от нейната орбита с помощта на радар. Според екипа 99 процента от вулканите са с диаметър по-малко от 5 км.

Картата, на която са изобразени всички вулканични обекти на Венера. Снимка: Ребека Хан, Вашингтонски университет в Сейнт Луис

„Този научен труд предоставя най-изчерпателната карта на всички вулканични структури на Венера, създавана някога“, казва Бърн, старши автор и доцент по земни и планетарни науки. „Тя предоставя на изследователите изключително ценна база данни, която ще ни помогне да разберем по-добре вулканизма на тази планета – един ключов планетарен процес. При Венера обаче той е изключително слабо познат, въпреки че това е свят с приблизително същия размер като нашия.“

Нашият научен труд предполага, че вулканизмът на Венера е изключително интересен. На първо място, там е пълно с вулкани. Не съществува пълно и точно преброяване на земните вулкани, но потенциално активните са около 1350 – доста малка бройка в сравнение [с тези на Венера]. Това прави и настоящата карта на вулканите една от най-подробните въобще.“

„Хрумна ни идеята да съставим глобален каталог, защото никой досега не го е правил в подобен мащаб“, обяснява Хан, първи автор на изследването и дипломиран изследовател в областта на земните и планетарни науки.

Освен това повечето от тях са малки. Само малка част от вулканите на Венера са с диаметър 20-100 км, което представлява своеобразна индикация за наличието на магма и скоростта на изригване. Освен това по-малките вулкани, изглежда, са струпани в определени райони.

"Те са най-често срещаната вулканична характеристика на планетата: представляват около 99 процента от моя набор от данни", казва Хан. "Разгледахме разпределението им, като използвахме различни пространствени статистики, за да разберем дали вулканите са групирани около други структури на Венера, или са подредени в определени области."

Изследователите са направили базата данни и картата публично достъпни за използване от всички.

„Вече чухме от колеги, че са изтеглили данните и започват да ги анализират - точно това искаме", каза Бърн. "Други хора ще поставят с въпроси, които ние не сме задали, за формата, размера, разпределението на вулканите, времето на активност в различните части на планетата, както и за всичко останало. Развълнуван съм да видя какво ще успеят да измислят с новата база данни!"

Екипът подозира, че на Венера съществуват много повече вулканични структури, но разделителната способност на „Магелан“ не позволява по-подробно преброяване. Неотдавна NASA отложи поне за 2031 г. последваща мисия до Венера, която би спомогнала за създаването на по-подробна карта на повърхността.

Научният труд е публикуван в JGR Planets.

Източник: IFLScience