Тази седмица жителите на Северна и Южна Америка, Австралия, Тихоокеанския регион и определени части на Европа и Азия ще могат да се насладят на едно наистина специално явление – най-дългото частично лунно затъмнение за последните 581 години.

Частичните лунни затъмнения настъпват, когато Земята застане между Слънцето и пълната Луна, но трите небесни тела не се подредят по един напълно съвършен начин. Малка част от лунната повърхност се покрива от вътрешната (най-тъмната) част на земната сянка (umbra), докато останалата част от Луната попада под външната земна полусянка (penumbra). В този случай закриването на луната от земната сянка ще трае 3 часа и 28 минути – най-дългото за века – докато това от земната полусянка, когато Луната премине и през външните, и през външните части на земната сянка – цели 6 часа и 1 минута.

Учи, това частично лунно затъмнение – най-дългото от 18 февруари 1440 г. (горе-долу по времето, когато Мачу Пикчу е бил построен) няма да може да бъде наблюдавано от България.

Това обаче не означава, че не можем да го гледаме онлайн. Virtual Telescope Project и Time and Date ще предават събитието на живо в интернет на 19 ноември от 8:00 часа българско време.

Следващото подобно затъмнение ще се случи чак на 8 февруари 2669 г. Следващото пълно лунно затъмнение обаче ни очаква съвсем скоро - през май 2022 г.

Източник: IFLScience